O αυτοκαταστροφικός άνθρωπος

     
     Η λογική έχει περιγραφεί ως η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπινου είδους από τα ζώα. Απλοϊκά, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η δυνατότητα να μπορείς να σκέφτεσαι, να ερευνάς, να εκτιμάς, να κρίνεις, να αξιολογείς και να πράττεις, αποσκοπώντας στην ευημερία.
   Πόσο λογικό είναι το ανθρώπινο είδος; Ο άνθρωπος εξελίχθηκε στην πορεία αυτή των εκατομμυρίων ετών προς όφελος δικό του και του φυσικού του περιβάλλοντος;
   Στην αρχή της πορείας του, ο άνθρωπος – όπως και τα ζώα, λειτουργούσε ενστικτωδώς. Αναζητούσε την τροφή και το ρουχισμό του στο φυσικό περιβάλλον. Τα έβρισκε στη γη, τη θάλασσα ή από τα ζώα. Έπραττε καθαρά με σκοπό την επιβίωσή του. Όπως δηλαδή λειτουργούν μέχρι και σήμερα τα ζώα.
   Συνεχώς εξελισσόταν και εξελίσσεται δημιουργώντας κοινωνίες, θρησκείες, τεχνολογία, εμπόριο, πολέμους, επιστήμες. Δημιουργίες εκπορευόμενες από τη φύση του και τις ανάγκες του.
   Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρούμε ολοένα και πιο έντονα τα αποτελέσματα όλων αυτών των αναγκών. Αποτελέσματα που σε πορεία χιλιάδων ετών δεν εμφανίστηκαν και όμως, οι τελευταίες δύο-τρεις εκατονταετίες εξέλιξης ήταν αρκετές για να διαταράξουν την αρμονία του πλανήτη.
   Διατροφή: Έρευνες έχουν δείξει πως μόνον το ¼ των ανθρώπων σήμερα έχει γευτεί αυθεντικές γεύσεις. Ο άνθρωπος προχώρησε στην παραγωγή και υπερπαραγωγή προϊόντων, με την βοήθεια της τεχνολογίας υποκαθιστώντας την φυσικότητα. Παράδειγμα: Έχουμε ντομάτα όλο το χρόνο. Τα εκτροφεία ζώων έχουν γίνει μηχανές παραγωγής κρέατος. Παράδειγμα: Όλων των ειδών οι βιομηχανίες εκτροφής ζώων, πουλάνε ζωικό κρέας και παράγωγα. Το ζώο έχει λάβει καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του φάρμακα και σκευάσματα με σκοπό την γρηγορότερη ανάπτυξή του, την μεγαλύτερη παραγωγικότητά του πχ. σε γάλα, την αύξηση του λίπους του, την δυνατότητα να γονιμοποιείται περισσότερες φορές από αυτό που η φύση έχει ορίσει. Το κρέας του, ενισχυόμενο με χρωστικές ουσίες θα έχει την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Γεγονός: Πριν λίγα μόλις χρόνια είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι «τρελές αγελάδες». Βιομηχανίες εκτρέφανε φυτοφάγα ζώα με ζωοτροφές που ουσιαστικά ήταν αλεσμένο κρέας δημιουργώντας γενιές ζώων – κανιβάλων. Οι άνθρωποι που έτρωγαν αυτό το κρέας  προσβαλλόντουσαν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
   Συντηρητικά, ορμόνες, πρόσθετα έχουν μπει στη διατροφή μας. Μεταλλαγμένα τρόφιμα, παράγωγα εργαστηρίου, Ε (έψιλον - ουσίες που ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις) κυκλοφορούν ελεύθερα στα ράφια των σούπερ μάρκετς.
   Μόλυνση περιβάλλοντος: Από την βιομηχανική επανάσταση κυρίως και μετά, με την άνθιση των βιομηχανιών και των μηχανών καύσης παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των επικίνδυνων σωματιδίων και στοιχείων στην ατμόσφαιρα.
   Ακόμα, τα τοξικά απόβλητα εργοστασίων, πλοίων και η αποβολή τους στο φυσικό περιβάλλον προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικοσυστήματα. Παραδείγματα: Όξινη βροχή, αιθαλομίχλη, νέφος, αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου).  
   Γεγονός: Στις 26 Απριλίου 1986, στην πόλη Τσέρνομπιλ της σημερινής Ουκρανίας συνέβη ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής με έκκληση ραδιενέργειας. Τα αποτελέσματα φαίνονται ακόμα και στις μέρες μας. Αύξηση των καρκινογενέσεως (περίπου 15%) σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, μεταλλάξεις, τερατογεννέσεις, τεράστια φυσική καταστροφή. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε γνωστός ποτέ λόγω της μυστικοπάθειας που τηρήθηκε από τις αρχές.
   Αποτελέσματα: Θάνατοι, ασθένειες, αλλαγή κλίματος, (απειλή με) εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, ερημοποίηση περιοχών.
   Αποψιλώσεις δασών – Πυρκαγιές: Ο αφανισμός δασικών εκτάσεων για την εκμετάλλευση της ξυλείας, η καταπάτηση δασών για την ανέγερση οικισμών, σπιτιών, εργοστασίων, αυτοκινητοδρόμων κτλ. καθώς και οι πυρκαγιές χιλιάδων δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο έχουν σημαντικότατες συνέπειες στον πλανήτη μας. Παγκοσμίως, το 80% των δασών έχουν υποστεί καταστροφές από (παράνομη) υλοτομία με σημαντικότερες αυτές σε Λατινική Αμερική, Κεντρική Αφρική και νοτιοανατολική Ασία. Έτσι, προκαλείται μείωση του παραγόμενου οξυγόνου, αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καταστροφές από πλημμύρες, απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος και θάνατος εκατομμυρίων ζώων. Παραδείγματα: Συνήθως κατά τους θερινούς μήνες έχουν παρατηρηθεί καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδων στρεμμάτων σε Αυστραλία, Η.Π.Α, Λατινική Αμερική, Νότια Ευρώπη, Τουρκία αλλά και στη χώρα μας (Πάρνηθα, Πεντέλη, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, νησιά ανατολικού Αιγαίου).
   Απειλούμενα είδη με εξαφάνιση: Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα είδη των ζώων που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο αφανισμού τους από τον πλανήτη μας. Κυριότεροι λόγοι για αυτό είναι η περιβαλλοντική μόλυνση, η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος και η θανάτωσή τους – λαθροθηρία. Παραδείγματα: Κάποια από τα απειλούμενα είδη είναι η μεσογειακή φώκια, δελφίνι μεσογείου, μεσογειακή χελώνα, η καφέ αρκούδα – γύπες – κόκκινο ελάφι (Ελλάδα), τίγρης – ουρακοτάγκος (Σουμάτρα), πάντα – αλιγάτορας - γκόμπι (Κίνα), αγριοπελεκάνος, αγριόγατος, αφρικανικός ρινόκερος και πολλά άλλα.
   Πόλεμοι: Ο πόλεμος κοντεύει να γίνει συνοδοιπόρος της ανθρώπινης πορείας και ιστορίας. Αμέτρητοι πόλεμοι και μάχες έχουν λάβει χώρα σε τούτη δω τη γη. Καθένας όμως είχε διαφορετική μορφή και τρόπο εκδήλωσης. Με την πάροδο των ετών (κυρίως τις τελευταίες δύο εκατονταετίες) και την εξέλιξη της τεχνολογίας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ολοένα και πιο καταστροφικά για τον εχθρό με τις συνέπειές τους να μην περιορίζονται μονάχα στο πεδίο της μάχης και το θάνατο του αλλά στον αφανισμό του αντίπαλου έθνους. Γεγονότα: Στις 6 Αυγούστου 1945, ρίφθηκε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας από αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο πυρηνική βόμβα ουρανίου σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας την πόλη. Τους επόμενους μήνες, σχεδόν 60.000 ακόμα άνθρωποι απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση στη ραδιενέργεια. Μέχρι σήμερα, οι συνέπειες αυτής της πράξης είναι ορατές με μόλυνση του περιβάλλοντος, μεταλλάξεις, τερατογεννέσεις και μεγάλη αύξηση στις καρκινογενέσεις. Τρεις ημέρες αργότερα και με παρόμοια αποτελέσματα, βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα και η πόλη Ναγκασάκι.
   Κοινός παρονομαστής για όλα τα προαναφερθέντα, είναι ένας. Το ΚΕΡΔΟΣ. Από πίσω ακολουθούν τα συμφέροντα, η εξουσία, η δύναμη. Αλλά ο στόχος, το απόλυτο, είναι το ΚΕΡΔΟΣ. Στο βωμό αυτού έχουν συμβεί και συμβαίνουν όλα. Ή μήπως όχι; Καιροσκοπικά, φιλοτομαριστικά, απάνθρωπα.
   Ο άνθρωπος στην πορεία του αυτή πίστεψε πως γίνεται ή είναι Θεός, ημίθεος ή κάτι παρεμφερές. Παρενέβη στην φυσική αρτιότητα και ισορροπία με αποτέλεσμα να την διαταράξει και να παράγει παρά-φύσ(η)-ιολογικότητα, παρά-λογικότητα! Όλο αυτά, επιστρέφουν εντέλει σε εκείνον, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Όλα θα τα βρούμε μπροστά μας. Η φύση εκδικείται…
«Ποια είπαμε πως είναι η διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα;»
   Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο άνθρωπος είναι το χείριστο είδος που υπήρξε πάνω στον πλανήτη γη στα εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας.

Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια