Τελικά είναι τα ΑμεΑ ακατάλληλα για εργασία;


O υποφαινόμενος - για όσους δεν τον γνωρίζουν - είναι ο κύριος Stephen William Hawking (1942), Βρετανός στην καταγωγή.
Ο εν λόγω κύριος λοιπόν, σε ηλικία 21 ετών διαγνώστηκε  με αμυοατροφική πλευρική σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis - ALS), μία ανίατη εκφυλιστική νόσος που προκαλεί μυϊκή ατροφία και οδηγεί σταδιακά στο θάνατο. Χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση της υγείας του επιβαρυνόταν χάνοντας σημαντικότατες σωματικές λειτουργίες επηρεάζοντας ακόμα και την ομιλία του. Η κατάστασή του (άνω της δεκαετίας) και η φροντίδα του, μέχρι και σήμερα, είναι πλήρως εξαρτώμενη από κάποιον συνάνθρωπο μιας που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι και αδυνατεί να κουνήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Ουσιαστικά, για να λέμε τα πράγματα ως έχουν, είναι ένας άνθρωπος που αναπνέει, μιλάει και σκέφτεται. Ομιλούμε δηλαδή για έναν άνθρωπο που αν περνούσε από της γνωστές μας υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας θα του ετικετοποιούσαν μια διάγνωση πχ: "90% αναπηρία λόγω αμυοατροφικής πλευρικής σκλήρυνσης - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για ΚΑΘΕ βιοποριστικό επάγγελμα - Η παρούσα πιστοποίηση εκδίδεται εφ' όρου ζωής". Επιδοματάκι ψιχουλάκια και κάτσε στο σπίτι σου (αν δεν έχεις γονείς και ζεις μόνο με τον φροντιστή σου ετοιμάσου και για τον ΕΝΦΙΑ).
Εδώ δημιουργείται το μεγάλο ερώτημα: Το άτομο με αναπηρία είναι ακατάλληλο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα; Μπορεί αυτό να κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές οι οποίες κρίνουν με τις προσκομισθείσες γνωματεύσεις, 3 ερωτήσεις και ένα ολιγόλεπτο "eye scanning" (ελεύθερη μετάφραση: παρατηρώ με το μάτι) και κοτσάροντας στο τέλος αυτό το αισχρό "ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ", δηλαδή ένας κοινωνικά άχρηστος, ένα σκουπίδι για τον Καιάδα! Αυτό ακριβώς!



Αυτή ήταν η διαδικασία φίλοι μου και αγαπητοί αναγνώστες, τουλάχιστον μέχρι πρότινος και αυτολεξεί το ποιηματάκι που χρησιμοποιείτο στις γνωματεύσεις. Μα να με συγχωράτε αν λανθάνω ή αν αδικώ στο ενδεχόμενο να έχουν αλλάξει τόσο ριζικά τα πράγματα τελευταία.
Για να επιστρέψω:
·         Ο εν λόγω και υποφαινόμενος άχρηστος έχει δείκτη νοημοσύνης περίπου ίσο με 160 μονάδες την ώρα που ο μ.ο του ανθρώπου είναι στις 100 μονάδες (τυπική απόκλιση +/- 30).
·         Ο εν λόγω και υποφαινόμενος άχρηστος θεωρείται από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, κοσμολόγους και συγγραφείς.
·         Ο εν λόγω και υποφαινόμενος άχρηστος έχει συγγράψει 8 βιβλία (κάποια έχουν χαρακτηριστεί ''best seller'') και έχει κάνει 39 διδακτορικές μελέτες.
·         Ο εν λόγω και υποφαινόμενος άχρηστος είναι επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών και ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών. Έλαβε το Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βραβείο "Copley" από την Βασιλική Κοινότητα του Λονδίνου (2006) το οποίο έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Αϊνστάιν, o Παστέρ και o Δαρβίνος, το Θεμελιώδες Βραβείο Φυσικής (2012) και πολλές ακόμα άλλες διακρίσεις.
·         Ο εν λόγω και υποφαινόμενος άχρηστος θεωρείται από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες και επιστήμονες, εφάμιλλος της οντότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν.

Αλίμονο, δεν είναι όλα τα ΑμεΑ όπως ο Hawking. Άλλοι έχουν την κινητικότητά τους άλλοι υστερούν νοητικά, άλλοι οργανικά, άλλοι σωματικά, άλλοι ψυχικά. Αυτό που οφείλουν οι απανταχού κοινωνίες είναι να ''εκμεταλλεύονται" και να αξιοποιούν τις όποιες ικανότητες του ατόμου. Είτε αυτές είναι το κόψιμο ντομάτας είτε αυτό είναι το ράψιμο κουμπιού είτε αυτό είναι το κουβάλημα κιβωτίων είτε αυτό είναι το σερβίρισμα, το πλύσιμο πιάτων είτε αυτό είναι η μηχανογράφηση είτε αυτό είναι η διατύπωση θεωριών για τη γενική σχετικότητα, τις μαύρες τρύπες, την κβαντομηχανική και το big bang.


Βιογραφικά στοιχεία Stephen William Hawking: Wikipedia


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια