Πέθανε ο άνθρωπος


’Πέθανε ο άνθρωπος σημαίνει πέθανε ο δάσκαλος. Τον δάσκαλο τον ακούνε το πολύ 20 μαθητές του. Όταν βγαίνει όμως ο δημοσιογράφος, αυτός ο αμόρφωτος και ανεύθυνος και μιλάει στο τελεβίζιο τον ακούνε 2.000.000. Αυτοί είναι οι δάσκαλοι σήμερα. Αυτοί διδάσκουν και αυτοί διαμορφώνουν τη νέα αγωγή, τις νέες γενεές.
Πέθανε το βιβλίο. Ποιος διαβάζει σήμερα βιβλία; Έχουμε το τελεβίζιο και τα βλέπουμε όλα έτοιμα. Έχουμε το θέαμα και διασκεδάζουμε. Ξέρετε τι φοβερό κακό είναι αυτό για τον άνθρωπο; Το μυστικό του βιβλίου είναι ότι διαβάζοντας μια σελίδα συνοδεύεσαι με την ανάγκη να μάθεις (πολιτικό σύνδρομο). Αυτό το στοιχείο έχει εξαφανιστεί από τα θεάματα και τα ακροάματα και ο άνθρωπος μένει σε μία επιφάνεια, μια εντελώς επιπόλαιη ημιμάθεια.
Πέθανε ο ποιητής. Σήμερα όλοι είμαστε ποιητές αλλά ποίηση δεν υπάρχει. Χάθηκε ο ποιητής, πέθανε ο ποιητής. «Τώρα που κανείς δε πενθεί τα αηδόνια, όλοι γράφουν ποιήματα», είπε ο Οδυσσέας Ελύτης…
Πέθανε ο έρωτας. Αυτά τα πορνοβίντεο που βλέπουμε κάθε βράδυ για να εξυπηρετούν τους δικούς του λόγους κτλ, τι είναι αυτά τα πράγματα; Είναι το τραγούδι των σειρήνων που το άκουγαν οι σύντροφοι και γέμιζε από κάτω ο τόπος κόκκαλα. Που οδηγεί και πόσο εκφυλίζει τον άνθρωπο σε σχέση με το υπέροχο φαινόμενο του έρωτα.
Πέθανε το σώμα – ο αθλητισμός. Τι είναι όλα αυτά τα γήπεδα, τα στάδια και οι χουλιγκάνοι; Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Δε θυμίζουν το Κολοσσαίο της Ρώμης; Για να ξεχνιέται ο άνθρωπος…Όπου και να πάτε ακούτε να συζητάνε για ποδόσφαιρο. Στα κουρεία, στα μαγαζιά, στα ταξιά κτλ.
Αυτά είναι τα σημάδια που μας δείχνουν πως πέθανε ο άνθρωπος…’’


Ηρώδειο, Μάιος 1995. Ομιλία Δημήτριου Λιαντίνη – καθηγητή, φιλόσοφος και συγγραφέας



Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός


Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια