Ενωμένη Ευρώπη


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) είναι Ολλανδός πολιτικός και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, Πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής των υπουργών οικονομικών που χειρίζονται το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αυτός ο «φιλέλλην», σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί πως εκείνος «έφαγε» τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος (μετά τον μίνι-ανασχηματισμό της ελληνικής αντιπροσωπίας για τη διαπραγμάτευση του χρέους – Απρίλιος 2015), Βέβαια στο τέλος, όταν θύελλα αντιδράσεων ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς σηκώθηκε, έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά…
Δήλωσε λοιπόν αυτός ο ελεεινός πως «η Ελλάδα έχασε το στοίχημα» αναφερόμενος στην τακτική που ακολούθησε η ελληνική πλευρά στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις αλλά και σε αυτά που σκόπευε να επιτύχει. Άκουσον, άκουσον! Αυτός ο τρισάθλιος βλέπει ως «στοίχημα» τη διαπραγμάτευση του μέλλοντος μιας χώρας και ενός λαού που το 1/3 του ζει στη φτώχεια, που το 26% (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) είναι άνεργοι εκ των οποίων το 60% νέοι. Ανθρώπων που εξαθλιώνονται και ξεζουμίζονται επί έξι χρόνια καθημερινά!
Μια άκρως προσβλητική, απάνθρωπη και απογοητευτική δήλωση που φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο ελληνικός λαός και το ελληνικό έθνος. Δείχνει το πώς έχει στηθεί όλο αυτό το σχέδιο «διάσωσης» της χώρας μας από όλους αυτούς τους «σωτήρες». Δεν έχει βρεθεί ΈΝΑΣ να παραδεχθεί τα εγκληματικά λάθη που έκαναν και κάνουν εις βάρος ενός λαού. Τα σχέδια σωτηρίας τους. Η λιτότητα. Η συμμετοχή και συνενοχή πολλών από αυτούς τους κουστουμάτους σε μίζες, μαύρο χρήμα και σπατάλες του ελληνικού δημοσίου χρήματος. Αλλά ακόμη και η παραδοχή των κατά συρροή αυτών εγκλημάτων, ακόμα και μια συγγνώμη δε μπορεί να διαγράψει τίποτα από όλα όσα έχουν γίνει. Παρόλα αυτά όμως δεν έχει βρεθεί μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσες θυσίες και εγκλήματα ΕΝΑΣ να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από έναν λαό που υποφέρει.
Το συγκλονιστικότερο είναι πως δεν ομιλούμε για μια άποψη ενός Ευρωπαίου που τον ρώτησαν στο δρόμο. Δεν ομιλούμε για μια δημοσκόπηση σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή κάτι παρεμφερές. Είναι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι δηλώσεις ατόμου που ο ρόλος του είναι κομβικός στις αποφάσεις. Αποφάσεις που κρίνουν ζωές συνανθρώπων και συμπολιτών μας. Τις ζωές μας. Τις ζωές των παιδιών μας.
 Είναι κρίμα, είναι πολύ κρίμα…Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οραματίστηκαν κάποιες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της ηπείρου μας πριν δεκαετίες. Δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, των ιδεών, του ανθρωπισμού. Δεν είναι δυστυχώς…Είναι μια Ευρώπη του κέρδους, της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων και του μίσους.
Αλήθεια, πόσο απαξιωμένη μπορεί να είναι αυτή η «Ενωμένη Ευρώπη» με μια κοινωνικοοικονομική κρίση στα χέρια της σαν ωρολογιακή βόμβα και με ποσοστά συμμετοχής στις τελευταίες Ευρωεκλογές - ενδεικτικά - γύρω στο 55% στην Ελλάδα, 20% Τσεχία, 15% στην Μ. Βρετανία, Πορτογαλία 12%, Γαλλία 16%;
Ελπίζω μα και εύχομαι να υπάρχουν κάπου μέσα στα σπλάχνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προσωπικότητες που να υπηρετούν τις προαναφερθείσες υψηλές αξίες. Αξίες που ήταν οι πυλώνες της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης. Αυτό το έκτρωμα, το παραμορφωμένο, το μεταλλαγμένο, το δηλητηριασμένο σώμα που συνεχίζει να αποκαλείται «Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν έχει καμία σχέση, ούτε καν μακρινή συγγένεια με αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της.


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια