Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος


Γίνεται δάσκαλος με νοητική αναπηρία; Θα μου πείτε όχι. Γίνεται καθηγητής με νοητική αναπηρία; Θα μου πείτε όχι. Γίνεται πανεπιστημιακός κι οτιδήποτε άλλο, στο ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης; Θα μου πείτε όχι.
Κι όμως. Μπορεί τα άτομα με νοητική αναπηρία να μη κατέχουν έδρες πανεπιστημίου, να μην έχουν μαθητές, να μένουν κοινωνικά αποκλεισμένα από πολλά κοινά όμως η μοναδική τους σοφία και η απλότητα που χειρίζονται ορισμένες καταστάσεις είναι μαθήματα σπουδαία για τη ζωή. Μαθήματα που όσα πτυχία και να χεις στον τοίχο σου, όσες βιβλιοθήκες και να διαβάσεις δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις.
Οι περισσότεροι πιθανόν γνωρίζετε ότι εργάζομαι σε ένα Κέντρο για ΑμεΑ. Ένα πρωινό λοιπόν, σε ένα διάλειμμα, από ασυνεννοησία μεταξύ συναδέλφων δεν είχε ετοιμαστεί δεκατιανό για τους εκπαιδευομένους μας. Ένα μικρό γεύμα, που κόβει την όρεξη μέχρι το μεσημεριανό φαγητό. Τι να κάνουμε που δεν προλαβαίναμε να ετοιμάσουμε κάτι ώστε να διορθωθεί η παράληψη; Μοιραία, το δεκατιανό της ημέρας είχε χαθεί.
Ξαφνικά και εντελώς φυσιολογικά, χωρίς τη συμβουλή ή την παρακίνηση κάποιου εκπαιδευτή, όσοι εκπαιδευόμενοι είχα κάποιο σνακ μαζί τους άρχισαν να το μοιράζονται με τους άλλους. Μια αντίδραση που στα μάτια τους έμοιαζε τόσο προφανής. Ένα φυσικό επακόλουθο μιας κατάστασης. Τόσο απλή. Τόσο ανθρώπινη. Αλληλέγγυα. Όσοι είχαν κουλούρι το έκοψαν σε κομμάτια και το έδιναν στους γύρω τους. Όσοι είχαν σοκολάτα το ίδιο. Μπισκότα, πατατάκια, μέχρι και τη σπανακόπιτά του έκοψε σε μπουκιές και μοίρασε κάποιος. Χωρίς παρότρυνση, χωρίς ανταλλάγματα. Απλά γιατί αυτό θεωρήθηκε από όλους σωστό ότι έπρεπε να συμβεί στη μικρή κοινωνία που ζουν και αλληλεπιδρούν καθημερινά. Ο έχων να βοηθήσει αυτόν που δεν έχει.
Είναι μεγάλο σχολείο τα ΑμεΑ. Τους ευχαριστώ και πάντα θα τους είμαι ευγνώμον για όσα με έχουν διδάξει. Κι όσα χρόνια έχω περάσει από τα θρανία τέτοια μαθήματα δεν πήρα.



* Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, η πολύ γνωστή και ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιημένη αυτή φράση ειπώθηκε από τον αρχαίο νομοθέτη και έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, Σόλων τον Αθηναίο, κι όχι από τον αρχαίο φιλόσοφο Σωκράτη όπου επικρατεί στη συνείδηση των περισσοτέρων.

   
 Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός


Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos

@Ch_Depastas

Σχόλια