Που οφείλεται ο αυτισμός;

   
Η αυτιστική διαταραχή είναι μια νευροαναπτυξιακή εγκεφαλική ανωμαλία όπου τις μέρες μας καταγράφει μια συνεχόμενη και ταχεία αύξηση στον επιπολασμό της. Αυτή η ταχεία αύξηση των περιστατικών, σε συνδυασμό με τους άγνωστους, ως τώρα, παράγοντες που την προκαλούν, έχει στρέψει το ενδιαφέρον αρκετών επιστημόνων (από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους) στην διερεύνησή της.
   Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πολυπαραγοντική διαταραχή. Όλες οι επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες ενοχοποιούν κυρίως περιβαλλοντικούς παράγοντες, χημικούς, γενετικούς, κληρονομικούς και βιολογικούς.
   Η εμφάνιση της αυτιστικής διαταραχής στο προσκήνιο των διαταραχών μπορεί να θεωρηθεί αρκετά πρόσφατη μιας που δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ούτε μία εκατονταετία που πρωτοπεριγράφηκαν τα χαρακτηριστικά της από τον ψυχίατρο Leo Kanner. Ερευνητές και επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εξερευνήσουν πλήρως και να αποκρυπτογραφήσουν αυτήν την εξόχως ιδιαίτερη, μοναδική και ξεχωριστή νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος, που θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος, που γοητεύει τους επαγγελματίες υγείας και τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το «φαινόμενο».
   Πολλές έρευνες, μέχρι τώρα, έχουν αναφέρει παράγοντες που κατηγορούνται για την πρόκληση της αυτιστικής διαταραχής. Καμία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει την άμεση συσχέτιση κάποιου παράγοντα, αφήνοντας σύννεφα στην απάντηση της ερώτησης «που οφείλεται ο αυτισμός;».
   Η απάντηση του παραπάνω ερωτήματος θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά και με την πιθανή ή μη θεραπεία του. Σήμερα, βελτιώνονται συνεχώς τα διαγνωστικά του κριτήρια, η έγκαιρη διάγνωσή του, οι τρόποι εκπαίδευσης των αυτιστικών και η (υπό συνθήκες) φαρμακευτική αγωγή.
   Οι υποθέσεις των ερευνητών είναι πολλές γύρω από την αιτία πρόκλησης του αυτισμού. Κανένα όμως τελικό και βέβαιο συμπέρασμα δεν έχει εξαχθεί ακόμη. Κάποια βήματα εμπρός για την λύση του γόρδιου αυτού δεσμού έχουν γίνει, όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη, εντατικότερη και συστηματικότερη έρευνα και μελέτη των παραγόντων που έχουν κατηγορηθεί ως τώρα, ανεξερεύνητων παραγόντων αλλά και των γονιδίων και της βιολογίας των αυτιστικών.
   Η επιστήμη καθημερινά εξελίσσεται και εκεί εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι διαγνωσθέντες, οι οικογένειές τους και οι κοινωνίες.
  
                                                                        Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos

@Ch_Depastas


Σχόλια