Το "νόμιμο" ναρκωτικό

   
Η πόση αλκοόλ από νεαρά άτομα είναι ένα θέμα που καλό θα ήταν οι κοινωνίες να δουν με προσοχή και ενδιαφέρον. Έρευνες δείχνουν πως ο αριθμός των νέων που πίνουν συστηματικά συνεχώς αυξάνεται εν αντιθέσει με τον μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού που ολοένα και πέφτει. Παλαιότερα, ο αλκοολισμός εμφανιζόταν σε άτομα κατά μέσω όρο 45 ετών ενώ στις μέρες μας εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας περίπου 35 ετών με τάση να μειωθεί και άλλο.
   Ένας από τους λόγους που μπορούμε να ενοχοποιήσουμε για αυτό, είναι ο «σύγχρονος» τρόπος διασκέδασης των νέων. Η έξοδος για διασκέδαση κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα συνοδευτεί με την πόση αλκοόλ. Και αυτό συμβαίνει διότι υφίσταται η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει διασκέδαση χωρίς την κατανάλωση ποτού. Το αλκοόλ μπορείς να το βρεις παντού, εύκολα, σε αφθονία και σε σχετικά χαμηλές τιμές, τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια απειλή, για πολλούς επιστήμονες, εφάμιλλης επικινδυνότητας και εξάρτισης με τις ναρκωτικές ουσίες. Αυτό όμως που το κάνει πιο επικίνδυνο είναι ότι το συνοδεύει η ταμπέλα του «νόμιμου» καθώς το κοινωνικά κατακριτέο και αυτό που πρέπει να αποτινάξει από πάνω της η κοινωνία είναι το παράνομο, δηλαδή τα ναρκωτικά. Το αλκοόλ έχει χαρακτηριστεί ως το «νόμιμο ναρκωτικό». Φυσικά και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση του κοινού – των νέων γύρω από το αλκοόλ και τις συνέπειές του. 
   Μελέτες του εξωτερικού αναφέρουν ότι νέοι που ξεκινάνε να πίνουν πριν από την ηλικία των δεκαπέντε, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλκοολισμό από εκείνους που ξεκινούν να πίνουν στα εικοσιένα τους χρόνια. 
   Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως δεκατριάχρονα αγόρια σε ποσοστό 20% έχουν βρεθεί σε κατάσταση μέθης μία ή περισσότερες φορές τον τελευταίο χρόνο. Από την άλλη πλευρά συνομήλικα κορίτσια το έχουν παραδεχτεί σε ποσοστό 12,5% περίπου. Ένας στους τρεις έφηβους και μια στις πέντε έφηβες ανέφεραν πως τουλάχιστον μια φορά έχουν βρεθεί σε κατάσταση βαριάς μέθης.
   Όπως όλες οι βιομηχανίες έτσι και αυτές των αλκοολούχων ποτών διαφημίζουν και προωθούν τα προϊόντα τους με σκοπό να ελκύσουν τους νέους – μιας που είναι η καταναλωτικά πιο «δυνατή» ηλικία, συνήθως δημιουργώντας ψεύτικα πρότυπα και λανθασμένους τρόπους ζωής γύρω από το ποτό. Για παράδειγμα ότι πίνοντας γίνεσαι πιο ερωτικός, έχεις στιλ και τύπο, διασκεδάζεις, περνάς καλά με την παρέα σου, ελκύεις το άλλο φύλλο, έχεις επιτυχίες, έχεις γοητεία κτλ.
   Μια καλή αρχή θα μπορούσε να ήταν η απαγόρευση αγοράς οινοπνευματωδών ποτών όπως και η απαγόρευση εισόδου σε μπαρ κτλ για τους ανήλικους. Ακόμα η απαγόρευση της διαφήμισής τους στα Μ.Μ.Ε αλλά και στις θεόρατες διαφημιστικές πινακίδες των δρόμων. Φυσικά η σωστή και πολύπλευρη ενημέρωση για αυτά τα θέματα από την πολύ μικρή κιόλας ηλικία στο σχολείο θεωρείται επιβεβλημένη. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσω ασφαλέστατα και το τσιγάρο.

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

 

Σχόλια