Το μνημονιακό σύνδρομο


Τοποθετώντας στο μυαλό μου την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που διαβάζουν τα άρθρα μου, υπολογίζω ότι οι γονείς ή οι παππούδες των περισσοτέρων βίωσαν την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα του 1941. Μια περίοδος δύσκολη, σκληρή, με πολλές κακουχίες, φόβο, στερήσεις, πείνα, νεκρούς. Τα χρόνια πέρασαν, η κατοχή κράτησε σχεδόν τρία χρόνια κι όπως κάθε έντονα αρνητικό βίωμα, άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στις ψυχές των ανθρώπων.
Τα βιώματα μας συνοδεύουν και μας διαμορφώνουν. Ποιος από εμάς δεν άκουσε από αυτούς τους ανθρώπους εκφράσεις ή δεν παρατήρησε συμπεριφορές όπως: «Φάε όλο το φαΐ σου», «κοίτα αδύνατο που είσαι», «δε πετάμε ποτέ φαγητό, είδη ρουχισμού, αντικείμενα», «κάνε οικονομία»; Αυτές είναι νοοτροπίες, συμπεριφορές και τρόποι ζωής ανθρώπων που μια εποχή τους χάραξε βαθιά ψυχοσυναισθηματικά. Ο τρόμος βίωσης ανάλογων συνθηκών τους οδήγησε στην ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών που χαρακτηρίστηκαν ως «κατοχικό σύνδρομο».
2009-2018 κι ακόμα το τέλος δεν έχει έρθει. Η οικονομική κρίση σημάδεψε και σημαδεύει εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία, πείνα, αυτοκτονίες, στερήσεις, φόβος. Το τέλος ακόμα δεν έχει έρθει κι άγνωστο το πότε και το αν θα έρθει. Κάθε έντονο αρνητικό βίωμα αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στις ψυχές των ανθρώπων.
Τα βιώματα μας συνοδεύουν και μας διαμορφώνουν. Ποιος από εμάς δεν είπε ή δεν άκουσε να λένε στον κύκλο του ή δε παρατήρησε συμπεριφορές όπως: «Με απέλυσαν ή φοβάμαι μη με απολύσουν»,  «μου έκαναν μείωση», «δεν έχω λεφτά», «δε θα βγω, δε θα ψωνίσω», «κάνω οικονομία», «έχω απελπιστεί»; Αυτές είναι συμπεριφορές και τρόποι ζωής ανθρώπων που μια εποχή τους χάραξε και τους χαράζει. Ο τρόμος συνέχισης βίωσης ή/και όξυνσης ανάλογων συνθηκών τους οδήγησε και τους οδηγεί στην ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών που χαρακτηρίζω (ας μου επιτραπεί) ως «μνημονιακό σύνδρομο».

Σύνδρομο της κατοχής ή μετάλλαξη εποχής;

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια