Στο σκοτάδι γίνε το φως



Ξημερώνοντας η αυριανή ημέρα, η 22η Δεκέμβρη, στις 06:19π.μ, ο ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή ο άξονας της γης θα βρίσκεται στο μακρύτερο σημείο από τον ήλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, άρα και στην Ελλάδα. Αυτή η νύχτα είναι η μεγαλύτερη, η μεγαλύτερη του έτους. Από την άλλη πλευρά, στο νότιο ημισφαίριο της γης ξεκινάει τυπικά το καλοκαίρι, με τη μεγαλύτερη ημέρα.
Ηλιοστάσιο: το πως/που στέκει ο ήλιος, ο ζωοποιός, το φως.
Μέσα στο σκοτάδι, στο μεγάλο σκοτάδι γίνε το φως. Γίνε μια φωτεινή πηγή, γίνε το παράδειγμα. Αν δε γεννήθηκες ήλιος, ήλιοι γεννιούνται λίγοι, γίνε μια φωτεινή πηγή που θα ρίξει λίγο φως στο σκοτάδι. Λίγο φως χρειαζόμαστε, λίγο φως από όλους μας κι όλοι μαζί θα φωτίσουμε το σκοτάδι.
Γίνε η αλλαγή που θες κι έτσι θα φωτίσεις στο σκοτάδι. Ρίξε το φως σου στο σκοτάδι το βαθύ κι έτσι θα μειώσεις το σκοτάδι. Ρίξε το φως σου στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην επιστήμη και θα δεις πως σιγά σιγά το φως θα δυναμώνει.
Ο Χριστός, που οι χριστιανοί γιορτάζουν τη γέννησή του σε λίγες ημέρες, επί της ουσίας φώτισε μέσα σε ένα σκοτάδι, αντιστρέφοντας τις παγκόσμιες αξίες που κυριαρχούσαν για αιώνες στον τότε κόσμο. Κάτι τρομερό, αν αναλογιστούμε τα δεδομένα της εποχής, αλλά και το γεγονός ότι άφησε το στίγμα του στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Ο Χριστός λοιπόν ήταν ένας ήλιος, όπως χαρακτηρίζεται κι από αυτούς που τον λιβανίζουν. Χωρίς αυτούς που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν θα τα κατάφερνε όμως; Αυτοί ήταν οι φωτεινές πηγές, που φώτισαν μέσα σε ένα (άλλο) σκοτάδι, μιας άλλης σκοτεινής εποχής.
Το δικό μας σκοτάδι τι έχει; Έχει έλλειψη αγάπης, αγάπης για τον άνθρωπο. Έχει φτώχεια, έχει συμφέροντα, έχει κοινωνική αδικία κι ανισότητα, έχει καταστροφή του περιβάλλοντος και των ζώων, έχει αδιαφορία, έχει ρατσισμό, έχει πείνα, αρρώστια, έλλειψη παιδείας και πολλά πολλά άλλα.
Μέσα σε όλα αυτά φίλοι μου ή σε ό,τι μπορούμε, οφείλουμε στην ύπαρξή μας και στους απογόνους μας, να λάμψουμε κι όχι να αφήσουμε το σκοτάδι να μας καταπιεί. Όσο μπορούμε.
Δώστε λάμψη στη σημερινή μεγαλύτερη νύχτα ώστε να περάσετε όμορφα. Μην αμελήσετε όμως το σκοτάδι των καιρών μας.
Σας εύχομαι το σπουδαιότερο όλων, δηλαδή ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ και ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ!
Καλές εορτές!


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια