Εγώ σας τα είπα και…δε νίπτω τας χείρας μου


Ο τίτλος του σημερινού άρθρου, αν κι ελαφρώς παραποιημένος, παραπέμπει στη ναυαρχίδα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», κατά της πανδημίας του COVID-19. Ακόμα έρχεται και δένει, μιας που διανύουμε ουσιαστικά την περίοδο του Πάσχα, γνωστή, ιστορική φράση του Ποντίου Πιλάτου όταν του πήγαν να δικάσει τον Ιησού.
Στα γραμμένα μας λοιπόν ήταν να βιώσουμε μέχρι και πανδημία. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή μιας που σήμερα τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τους 1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες) ανθρώπους ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 65.000 (εξήντα πέντε χιλιάδες). Περιττό να κάνω τον μάντη κακών, αναμένεται όμως οι αριθμοί να αυξηθούν κατά πολύ. Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση (το έκανα ήδη και με ανάρτηση στη σελίδα) για τα αντανακλαστικά της και την άμεση κινητοποίησή της στη λήψη μέτρων πρόληψης. Το υγειονομικό μας σύστημα με τις σοβαρότατες ελλείψεις αλλά το σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό του, δείχνει να αντιμετωπίζει τις ακραίες δυσκολίες ξεσκεπάζοντας παράλληλα τις πολιτικές απαξίωσης ετών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρόμοιες πολιτικές που δυστυχώς φαίνεται πως ακολουθούν πολλές χώρες. Πάντα όμως οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί στις διατυπώσεις μας μιας που μιλάμε, φίλοι μου, για ακραία γεγονότα που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν κι όπως αποδεικνύεται και να αντιμετωπιστούν.

Άραγε αυτοί οι “ηγέτες” που εγκλημάτησαν κατά των λαών τους, εμπαίζοντας την επιστήμη και τις προειδοποιήσεις, παίρνοντας μέτρα στο…και δέκα, θα λογοδοτήσουν πουθενά;

Η πλειοψηφία του κόσμου δείχνει πως έχει κινητοποιηθεί. Αυτό έχει ασφαλώς λογική, παρά τους παραλογισμούς και την ανευθυνότητα ορισμένων, καθώς ομιλούμε για πανδημία, κάτι που απλώνεται, απειλεί κι αφορά όλων τον κόσμο δηλαδή. Όλη η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της εκεί, στην ανακάλυψη της θεραπευτικής αγωγής, στην ανακάλυψη του εμβολίου. Από την άλλη δε, η ζημία στην παγκόσμια οικονομία, ήδη μέσα σε δύο μήνες, χοντρικά {για το δυτικό κόσμο τουλάχιστον – στην Κίνα έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβρη) - (και δε ξέρουμε και πόσο ακόμα)}, θεωρείται ανυπολόγιστη, με τους ειδικούς να ομιλούν ήδη για βαθιά παγκόσμια ύφεση κτλ, κτλ. Πραγματικά, δε ξέρω τι απασχολεί περισσότερο τους «δυνατούς του κόσμου», οι θάνατοι ή αυτή ακριβώς η ύφεση; Ή μάλλον ξέρω ή νομίζω ξέρω ή έτσι πιστεύω τέλος πάντων. Εγώ θα σας τα πω λοιπόν και…δε νίπτω τας χείρας μου…Γιατί μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά έχω κι εγώ κι εσύ κι όλοι μας.
Γράφω για να αναδείξω κάτι άλλο, άλλους αριθμούς, άλλες νόσους, άλλα δεινά άλλες “πανδημίες” που φαίνεται ότι δε μας τρομάζουν τόσο ούτε μας κινητοποιούν ως κοινωνίες για να βρούμε το φάρμακό τους. Γιατί; Συμφέροντα; Κέρδη; Ίσως.
- Περίπου 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) άνθρωποι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς σπίτι. Ανάλογος κι ο αριθμός που βρήκα ότι αντιστοιχεί και για τις Η.Π.Α. Τον 21ο αιώνα που ο άνθρωπος πάει και χτίζει στο φεγγάρι και τον Άρη, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν στο δρόμο εκτεθειμένοι σε χίλιους δυο κινδύνους.
- 10.000 (δέκα χιλιάδες) παιδιά υπολογίζεται ότι πεθαίνουν καθημερινά – ένα παιδί κάθε τρία δευτερόλεπτα, σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων σύμφωνα με τη βρετανική “The Gurdian”. Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη πετάμε τροφές ή υπάρχει υπεραφθονία τροφής και σε άλλες πεθαίνουν από την έλλειψή του.
- 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδες) παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν (!). Αναμένεται μέχρι το 2030, αν δεν αλλάξει κάτι, να ξεπεράσουν τα 60.000.000 (εξήντα εκατομμύρια) σύμφωνα με τη Unicef.
- 9/10 (εννιά στα δέκα) παιδιά στην Αφρική δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) για μια στοιχειωδώς αποδεκτή διατροφή και 2/5 (δύο στα πέντε)  δεν καταναλώνουν τακτικά γεύματα.
- 6.500.000 (εξίμισι εκατομμύρια) παιδιά  απειλούνται με πείνα, φτώχεια, ανυδρία και θάνατο στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.
- 300.000.000 (τρακόσια εκατομμύρια) άνθρωποι στην Αφρική υποφέρουν από λειψυδρία και πόσιμο νερό, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters.
- Αν δεν αλλάξει κάτι, υπολογίζεται ότι η Αφρική θα έχει 1.000.000.000 (ένα δισεκατομμύριο) υποσιτιζόμενα και πεινασμένα παιδιά ως το 2050, σύμφωνα με τη βρετανική “The Gurdian”.
- Στην Ινδία υπάρχουν κοντά στο 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) βρεφικοί θάνατοι ενώ στη Νιγηρία περίπου 500.000 (πεντακόσιες χιλιάδες) το χρόνο, σύμφωνα με τη Unicef.
- Από το 2000 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι πολλοί περισσότεροι από 60.000 (εξήντα χιλιάδες) άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν, αριθμός που εκτιμάται πολύ μεγαλύτερος μιας που πολλά περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί κάπου. Πάνω από 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδες) άνθρωποι έχουν χαθεί από το 2014 μόνο στη Μεσόγειο σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ) του Ο.Η.Ε.
- Μόνο από τον πόλεμο στη Συρία υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 400.000 (τετρακόσιες χιλιάδες) άνθρωποι και περίπου 11.000.000 (έντεκα εκατομμύρια) άνθρωποι έχουν φύγει από τις περιοχές τους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Υπολογίζονται πάνω από 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) θάνατοι σε τροχαία παγκοσμίως το χρόνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται περίπου στις 25.000 (εικοσιπέντε χιλιάδες) ανά έτος (στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από 700 – από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανευρωπαϊκά) ενώ άλλοι 135.000 (εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες) άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαία έχουν τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος που υπολογίζεται σε 120.000.000.000 (εκατόν είκοσι δισεκατομμύρια) ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο.
- 350.000.000 (τριακόσια πενήντα εκατομμύρια) άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη η οποία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να σκαρφαλώσει στη 2η θέση μεταξύ των νόσων που πλήττουν τους ανθρώπους, πίσω την ισχαιμική καρδιοπάθεια.
- Περίπου 750.000 (επτακόσιες πενήντα χιλιάδες) άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στον κόσμο από AIDS, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
- Περίπου 8.000.000 (οκτώ εκατομμύρια) καπνιστές και 1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες) παθητικοί καπνιστές πεθαίνουν ετησίως στον κόσμο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
- Περίπου 3.000.000 (τρία εκατομμύρια) πεθαίνουν ετησίως στον κόσμο από το αλκοόλ, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
- Περίπου 800.000 (οκτακόσιες χιλιάδες) αυτοκτονούν ετησίως στον κόσμος, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Τι θα κάνουμε λοιπόν για αυτά και για άλλα τόσα που χρόνια ταλανίζουν την ανθρωπότητα αλλά δεν είδαμε ποτέ παγκόσμια κινητοποίηση; Να ξεμπερδέψουμε, υποθέτω,  με τον κορονοϊό COVID-19 και βλέπουμε… #ΑνΗσΥχΕίΤε

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια