Η αυτοεικόνα των εφήβων


   Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), δείχνει ότι ένας στους τέσσερις εφήβους θεωρεί ότι το σώμα του είναι παχύ, με τα κορίτσια - ανεξαρτήτως ηλικίας - και τους 15χρονους να αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» του εφηβικού πληθυσμού στη μάχη για την εφαρμογή υγιών διατροφικών προτύπων και την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας και άλλων διαταραχών.
   Μάλιστα, με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των κοριτσιών που αντιλαμβάνονται το σώμα τους ως παχύ: από το 25,9% στην ηλικία των 11 ετών, στο 30,5% στην ηλικία των 13 ετών και στο 36,5% στις 15χρονες. Ευτυχώς, το φαινόμενο βρίσκεται υπό έλεγχο στα αγόρια - ακόμη και στην ηλικία των 15 ετών που σημειώνεται το πικ της εφηβικής ανασφάλειας μόλις το 21,2% των αγοριών θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός ορίων σε ότι αφορά τα κιλά τους.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους έξι εφήβους (17,9%) κάνει δίαιτα αυτή την περίοδο, με τα κορίτσια να επιδίδονται μετά μανίας στη στέρηση της τροφής προκειμένου να χάσουν κιλά και να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων του. Επίσης, σε δίαιτα βρίσκονται περισσότεροι 15χρονοι μαθητές (20,6%) από ότι 13χρονοι (17,5%) και 11χρονοι (15,9%). Σχεδόν ένας  στους τέσσερις εφήβους (24,3%) δεν κάνει δίαιτα αλλά θεωρεί πως πρέπει να χάσει κιλά, κυρίως τα  κορίτσια (27,7%, έναντι 20,7% των αγοριών).
   Για τα κορίτσια που αναφέρουν είτε ότι κάνουν δίαιτα είτε ότι πρέπει να κάνουν δίαιτα για να χάσουν κιλά, διαπιστώνουν οι ερευνητές ότι στην πλειονότητά τους (69,8%) έχουν φυσιολογικό ή χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρος!
Υψηλό είναι, όμως, και το αντίστοιχο ποσοστό των αγοριών, με 2 στα 5 αγόρια (40,5%) να κάνουν δίαιτα ή να θεωρούν πως θα έπρεπε να χάσουν κιλά παρόλο που σύμφωνα με τον ΔΜΣ είναι κανονικοί ή λιποβαρείς.
   Εκτός από τη μάχη με τη ζυγαριά και τον καθρέφτη, οι Έλληνες έφηβοι «πολεμούν» και με τις σύγχρονες ψυχοσωματικές διαταραχές. Πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, πόνος στη μέση, ακεφιά, δυσθυμία, νευρικότητα, δυσκολία στον ύπνο, ζαλάδα, αδυναμία συγκέντρωσης ταλαιπωρούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 χρόνων.
   Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους εφήβους με συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είναι, κατά φθίνουσα συχνότητα, τα ακόλουθα: θυμός και γκρίνια (32,3%), νευρικότητα (32%), ακεφιά (22,3%), δυσκολία συγκέντρωσης
στο αντικείμενο εργασίας (21,7%), πονοκέφαλος (17,9%), δυσκολία στον ύπνο (13,6%), πόνος στη μέση (9,3%), πόνος στο στομάχι (7,6%) και ζαλάδα (7,6%).
   Σχεδόν όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αναφέρονται περισσότερο  από κορίτσια, ενώ το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία. Εξαίρεση αποτελεί ο πόνος στο στομάχι που αναφέρεται σε παρόμοια ποσοστά από αγόρια και κορίτσια.

Πηγή: www.epipsi.gr
Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια