Μια πόλη κατάλληλη για ΑμεΑ



   Η αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ (Salzburg) ήταν η νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου της πλέον φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης για το 2012 (access city award). H επιτροπή απονομής επέλεξε το Σάλτσμπουργκ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων πόλεων που μετείχαν στην τελική φάση επιλογής, για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα σε όλους τους σημαντικούς τομείς της προσβασιμότητας: το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές, την παροχή πληροφοριών και την επικοινωνία συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών, τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
   Στην σχετική της ανακοίνωση, η Ε.Ε. αναλύοντας την επιλογή του Σάλτσμπουργκ κάνει ειδική μνεία “στη μακροχρόνια δέσμευση, τη συνεκτική προσέγγιση και τα εξαίρετα αποτελέσματα αναφορικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τα οποία επιτεύχθηκαν με την άμεση συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία”. Αναφερόμενη ευρύτερα στον θεσμό του βραβείου η αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης επίτροπος της Ε.Ε. Viviane Reding πιστοποιεί ότι “αποτελεί δράση ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για τα άτομα με αναπηρία που αποσκοπεί στην προώθηση πρωτοβουλιών που αφορούν την προσβασιμότητα στις Ευρωπαϊκές πόλεις”. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της επιτρόπου όπως διετυπώθησαν στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα απονομής του βραβείου:

“Η προσβασιμότητα για όλους στην καθημερινή ζωή αποτελεί το επίκεντρο της στρατηγικής μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Το βραβείο της φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία πόλης συμβάλλει στην προβολή και την προώθηση ορθών πρακτικών στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που η γήρανση του πληθυσμού καθιστά αναγκαία την προσβασιμότητα για όλους. Η προσβασιμότητα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία στις σημερινές οικονομικές συνθήκες”.

Πηγή: www.cybc.com (Αντώνης Σκορδίλης)
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές!!!

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια