Χίος S.O.S (Μέρος 1ο)


   Είναι κάποιες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σου. Κάποιες στιγμές που θαρρείς πως μόνο μέσα στα χαζοκούτια της τηλεόρασης και στο πανί του σινεμά μπορεί να υπάρχουν.
   Πριν λίγο καιρό βίωσα από μέσα την τραγωδία της τεράστιας πυρκαγιάς και καταστροφής στη Χίο. Απολογισμός, περίπου 80.000 στρέμματα καμένης γης, το 40% περίπου της μαστιχοπαραγωγής κατεστραμμένο, φυσικός πλούτος και ομορφιά έμεινε μόνο στάχτη. Χωριά όπως Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ολύμποι, Αρμόλια, Πυργί, Ελάτα, Βέσσα, Λιθί (ίσως να ξεχνάω και καναδυό), από τα πιο όμορφα και ιστορικά, υπέστησαν ανυπολόγιστες οικολογικές αλλά και οικονομικές ζημιές, ευτυχώς ωστόσο χωρίς να θρηνήσουμε θύματα ή καταστροφές σπιτιών.
   Θεωρώ πως πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο. Οι εστίες ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια και εντελώς τυχαία η Ε.Μ.Υ για εκείνο το τριήμερο – τετραήμερο προέβλεπε ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7-8 μποφόρ.
   Σημαντική σημείωση. Μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων των παραπάνω χωριών έχει ως βασική πηγή εισοδήματος την γεωργική παραγωγή, με βασικό πυλώνα αυτής την μαστιχοπαραγωγή. Εδώ το θέμα μπλέκει αρκετά. Μπλέκει διότι αν υποθέσουμε ότι κάποιος ζει ουσιαστικά από τα χρήματα που βγάζει πουλώντας τη μαστίχα την οποία παράγουν τα δέντρα του, τι μέλλον μπορεί να έχει; Και αυτό γιατί η παραγωγή μαστίχας δεν είναι ένα απλό πράγμα. Για να ξαναμπεί στη διαδικασία να φυτέψει νέους σκίνους οι οποίοι θα γίνουν παραγωγικοί χρειάζονται τουλάχιστον 6-7 χρόνια…What about them φίλοι μου και καλό μου κράτος; Επαρκεί μια ψευτοαποζημίωση που προφανώς θα δοθεί (ο Θεός ξέρει πότε) και που προφανώς θα είναι απλά για να δοθεί.
   Οι τελευταίες μου πληροφορίες από το νησί φέρνουν πολύ άσχημα μαντάτα δυστυχώς. Έμαθα πως η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να λάβει από την Κομισιόν αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στη Χίο καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική αίτηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο λέγεται πως έχει την ευθύνη ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες. Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή λέγεται πως δεν έλαβε αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.
   Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές (Γαλλία/ Ρεϋνιόν - κυκλώνας Gamède 2007 à οικονομική ενίσχυση 5.290.000 ευρώ, Γαλλία/ Μαρτινίκα - τροπική καταιγίδα Dean 2007 à 12.780.000 ευρώ, Πορτογαλία/ Μαδέρα - πλημμύρες 2010 à 31.256.000 ευρώ ενώ μία άλλη αίτηση από την Ισπανία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται υπό αξιολόγηση). Χρηματοδότηση έχει λάβει και η χώρα μας κατά το παρελθόν, το 2005 με τις καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο όπου και μας καταβλήθηκε το ποσό των 9.300.000 ευρώ.
   Υπάρχουν και άλλα θέματα που θέλω να αγγίξω σχετικά με την καταστροφή που υπέστη το νησί μου, για αυτό και θα αναφερθώ και σε επόμενα άρθρα μου.

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια