Παχυσαρκία


   Παχυσαρκία θεωρείται η κατάσταση εκείνη όπου η περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό. Η αιτία της παχυσαρκίας είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικοί και γενετικοί παράγοντες. Αποτελεί ένα σύγχρονο και ραγδαία αυξανόμενο πρόβλημα για την δημόσια υγεία και τις κοινωνίες. Είναι ακόμα ένα θέμα που η ενημέρωσης του κοινού, η ευαισθητοποίησης και ασφαλώς  η πρόληψης λειτουργούν ευεργετικά.
   Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Η αύξηση είναι τόσο σημαντική που δε θα ήταν υπερβολικό αν χαρακτηρίζαμε πως έχει πάρει μορφή επιδημίας. Έρευνες δείχνουν πως περίπου το 65% των αμερικάνων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι μαζί. Φοβερό ποσοστό πραγματικά…Αναμένεται μάλιστα σε είκοσι περίπου χρόνια τα στοιχεία να είναι ακόμα πιο απογοητευτικά με τις τάσεις να δείχνουν αύξηση. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους πιο βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι η παχυσαρκία. Παγκοσμίως, από τις κυριότερες αιτίες θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά προβλήματα.  Πρέπει να τονιστεί ακόμα πως κατακόρυφη αύξηση, κυρίως τις δυο τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει στην παιδική παχυσαρκία.
    Η άσκηση – αθλητισμός έχει μειωθεί, η καθιστική ζωή – καθιστική εργασία έχει αυξηθεί, οι τροφές είναι πλέον ‘’γρήγορες’’, δεν υπάρχει ‘’πλήρες γεύμα’’ και ολοκληρωμένη διατροφή ούτε επίσης τρεφόμαστε τις σωστές ώρες και με τις κατάλληλες τροφές. Οπότε;
   Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και στην χώρα μας μιας που οι έρευνες έχουν δείξει πως άνω του 50% των Ελλήνων χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ενώ υπαρκτό είναι και στη χώρα μας το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας.
   Θεωρώ πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε πρώτοι και άμεσα την παχυσαρκία. Τα μέτρα λιτότητας που υπάρχουν και οι συνθήκες διαβίωσης λειτουργούν ευεργετικά στο να καταφέρουν όλοι οι Έλληνες να αδυνατήσουν – πολύ απλά μη έχοντας να φάνε - και παράλληλα να καταφέρουμε να μειώσουμε και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Έχω την πεποίθηση πως αυτή την τακτική θα ακολουθήσουν και άλλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες…Ασφαλώς σκοπεύοντας την μείωση της παχυσαρκίας…

Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια