Τα Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά   Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Ελλήνων των οποίων η σίτιση εξαρτάται αποκλειστικά από τις δωρεάν παροχές των κοινωφελών οργανισμών. Φέτος τα Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά, καθώς συνάνθρωποί μας που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας.
   Το εορταστικό τραπέζι έστρωσαν οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ παρόμοια πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ανήμερα των Χριστουγέννων παρατηρούσε κάποιος εκατοντάδες συμπολίτες να περιμένουν στην ουρά και στη συνέχεια να εισέρχονται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ, έπειτα από κάλεσμα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, για να γευτούν ένα ζεστό πιάτο φαΐ υπό τους ήχους της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Δήμου. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», ωθώντας τους πολίτες στην εξαθλίωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε γεύματα αγάπης στη φοιτητική λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να βοηθήσει αυτές τις άγιες ημέρες τους οικονομικά ασθενέστερους.
   Ο πολλαπλασιασμός των «νεοαστέγων» και «νεόπτωχων» – οι οποίοι ξεπερνούν κατά πολύ το 20% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας συσπειρώνουν σε ιδρύματα, ενορίες, εθελοντικές οργανώσεις και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες.
   Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις στο Ίδρυμα της «Τράπεζας Τροφίμων» έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της ανοδικής πορείας της ανεργίας και των σκληρότερων μέτρων λιτότητας. Σύμφωνα με την «Τράπεζα Τροφίμων», μέσα σε μόλις ένα χρόνο στην Αττική ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%.
   Ίδια εικόνα παρατηρείται και στα συσσίτια των δήμων και της Εκκλησίας, με την Αρχιεπισκοπή να υπολογίζει τις μερίδες που διανέμονται ημερησίως σε 10.000. Μάλιστα, πολλοί από όσους ζητούν βοήθεια δεν είναι άστεγοι, αλλά άνθρωποι που πρόσφατα απολύθηκαν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
   Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη: «Τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά της κρίσης. Περίπου 1.200 άνθρωποι συμμετέχουν καθημερινά στα συσσίτια του δήμου, που φτιάχνονται στα μαγειρεία του Βρεφοκομείου. Όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, διευρύναμε το πρόγραμμα διανομής γευμάτων, στοχευμένα, σε κάποια σχολεία της Αθήνας. Περίπου 200 οικογένειες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Και συνεχίζουμε να προσφέρουμε τα γεύματα αυτά, ακόμη και τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Ούτως ή άλλως φροντίζουμε για τη σίτιση 5 χιλιάδων παιδιών, που φιλοξενούμε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι, προσέρχονται καθημερινά στην Τράπεζα Τροφίμων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης και παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης και 200 συμμετέχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όταν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος είναι τριπλάσιες. Παράλληλα, οι υπηρεσίες μας και οι οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με το θέμα, παρατηρούν αύξηση περίπου 20% στον αριθμό των αστέγων. Ήδη στους ξενώνες του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται περίπου 200 άστεγοι».

Πηγή: www.zougla.gr (Φίλλιπος Καραμέτος)
Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια