Εύκολα θύματα

  
   Μετά από αρκετό καιρό, επιστρέφω με ένα δικό μου άρθρο (μη αντλώντας το από κάποια πηγή) και ένα άρθρο που έχει αμιγώς κοινωνικό θέμα. Με συνεπήρε η οικονομική κρίση και τα πολύ σημαντικά θέματα που ανακύπτουν και ένιωθα την ανάγκη να αναφέρω κάποιες απόψεις από το «βήμα» που μου δίνεται μέσω της στήλης μου.
   Θέμα που συγκλονίζει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτό που ανέκυψε με τις οροθετικές «ιερόδουλες». Περνάω αμέσως στο παρασύνθημα…
   Κατά αρχήν, δεν υφίσταται ο χαρακτηρισμός τους ως ιερόδουλες διότι δεν είναι ιερόδουλες. Αν δεν κάνω λάθος όλες ήταν άτομα περιθωριοποιημένα, φτωχά, αδύναμα, άστεγα, τοξικοεξαρτημένα κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίες εκδιδόντουσαν – τι περίεργο τη σήμερον ημέρα – ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΝ! Δημιουργήματα, με λίγα λόγια, της κοινωνίας που με τον τρόπο λειτουργίας της ή μάλλον μη λειτουργίας της, τα αποβάλει.
   Προφανώς και εκείνες με τη σειρά τους από κάποιον μολύνθηκαν και προφανώς δεν είχαν ως αυτοσκοπό να μολύνουν τον κόσμο με AIDS - ανάθεμα και αν ξέραν και οι ίδιες ότι είναι προσβεβλημένες με τον ιό. Ακόμα υποθέτω πως δεν έθεταν ως απαράβατο όρο στον πελάτη την άνευ προφυλάξεως σεξουαλική επαφή, απλά πραγματοποιούσαν κάθε ‘’επιθυμία’’ με αντάλλαγμα κάποια λίγα χρήματα που θα πήγαιναν είτε στη δόση τους είτε σε φαγητό, σε στέγη είτε σε κάποιον που τις εκμεταλλεύεται…
   Από την άλλη έχουμε ένα μηχανισμό ο οποίος εντόπισε κάποιες από τις οροθετικές που εκδίδονται τώρα, τις μάζεψε, τις φωτογράφισε, τις ονομάτισε και δημοσιοποίησε όλα αυτά τα στοιχεία. ΓΙΑΤΙ; Κάποιος καλοπροαίρετος – κακοπροαίρετος θα πει «Μα φυσικά για να τις αναγνωρίσουν αυτοί που είχαν πάει μαζί τους και να πάνε να εξεταστούν». Φίλοι μου, αυτοί που πάνε με κάποια που εκδίδεται, χωρίς προφύλαξη, δε χρειάζεται να έχουν υψηλή νοημοσύνη ώστε να συνειδητοποιήσουν πως τίθενται σε άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο.
   Έτσι λοιπόν ο μηχανισμός, σαν τα παλιά χρόνια του εξοστρακισμού, περιθωριοποίησε και στιγμάτισε ακόμα περισσότερο τα δικά του δημιουργήματα, τους αποδιοπομπαίους τράγους του που θα λάβουν με απλοχεριά το ανάθεμα της κοινωνίας μας. Και ‘’εμείς’’ με την σειρά μας θα νίψουμε τας χείρας μας και στο βωμό της άρτιας λειτουργίας του Υγειονομικού Ελέγχου θα θυσιάσουμε τα θύματά μας.
   Χιλιάδες από τους πελάτες, από ότι μαθαίνω, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτα. Οικογενειάρχες, με τις δουλειές τους, που δεν τους πιάνει το μάτι. Προφανώς για την ικανοποίηση όλων των ‘’γούστων’’ τους, προσέφευγαν στην εύκολη και φτηνή λύση.
   Ότι αυτοί οι άνθρωποι ερχόντουσαν σε σεξουαλική επαφή με τη γυναίκα τους, φίλες τους, γνωστές, με άλλα άτομα γενικά, τεκνοποιούσαν, πιθανών και να έχουν φέρει ήδη στο κόσμο παιδιά που τώρα νοσούν. Αυτοί τι; Μήπως θα τους φωτογραφίσει και αυτούς ο μηχανισμός και κάτω από τις φωτογραφίες τους θα βάλει και το ονοματεπόνωμό τους, το που κρατάει η σκούφια τους κτλ;
   Ένα τεράστιο θέμα, που δεν είναι όμως καινούργιο. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα, θέμα παιδείας σε μεγάλο ποσοστό αλλά και θέμα λειτουργίας, πρόληψης και αντιμετώπισης του κράτους.


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια