Εργασία για ΑμεΑ

 
  Όλοι γνωρίζουμε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας στην εργασία για τα ΑμεΑ. Ανέκαθεν, ο στιγματισμός και η αρνητική προκατάληψη συνόδευαν τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Ευτυχώς, με κάποια επιδοτούμενα προγράμματα αλλά και με τους Κοι.Σ.Π.Ε (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης – εργασία για ΑμεΑ) που δημιουργήθηκαν με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, ανοίχτηκε αυτή η πολύ σημαντική πόρτα.
   Σήμερα, στις δύσκολες εποχές που βιώνει η ελληνική κοινωνία και με την έκρηξη της ανεργίας που ίσως ξεπερνάει πλέον το 20%, αλλά και την κατακρεούργηση των κοινωνικών υπηρεσιών, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πόσο δύσκολος έχει γίνει ο εν λόγω τομέας.
   Σε αυτές τις δύσκολες εποχές λοιπόν, υπάρχουν (και υπήρχαν) Φορείς που υλοποιούν επιδοτούμενα σεμινάρια εργασία για ΑμεΑ. Παρακολούθηση δηλαδή σεμιναρίου και πρακτική άσκηση με θέμα μια «επαγγελματική εξειδίκευση» όπου ο καταρτιζόμενος θα πληρωθεί για τις ώρες παρακολούθησης. Κακά τα ψέματα, είναι ένα σωσίβιο, δεν είναι λύση, αλλά από το τίποτα, την ανεργία και την απραξία, γιατί όχι;
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για αυτά τα σεμινάρια κυρίως από τον ΟΑΕΔ (τμήμα ΑμεΑ), τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων τους, αλλά και από τους Φορείς που υλοποιούν αυτά τα προγράμματα.
   Αυτό που υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει σε αυτά είναι:
1) Κάρτα ανεργίας ΑμεΑ*
2) Α.Φ.Μ
3) Α.Μ.Κ.Α
4) Α.Μ. Ι.Κ.Α
5) Ταυτότητα

* Σε περίπτωση που κάποιο ΑμεΑ δεν έχει κάρτα ανεργίας και θέλει να βγάλει, ακολουθεί μια χρονοβόρα αλλά πολύ σημαντική διαδικασία. Πρέπει λοιπόν πρωτίστως να απευθυνθεί σε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κε.Π.Α) – υπηρεσία του Ι.Κ.Α ώστε να πιστοποιηθεί το ποσοστό της αναπηρίας του – λαμβάνοντας γνωμάτευση. Προσοχή! Ακόμα κι αν έχετε παλαιότερες γνωματεύσεις πλέον χρειάζεται γνωμάτευση από τα Κε.Π.Α. Αφού λοιπόν καταθέσετε τα απαραίτητα έγραφα που ζητούνται (περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από τα Κε.Π.Α) και καταβάλετε το παράβολο, περιμένετε περίπου 4 μήνες μέχρι να λάβετε την ημερομηνία όπου το ΑμεΑ θα περάσει από την επιτροπή γνωμάτευσης της αναπηρίας. Λαμβάνοντας την γνωμάτευση, απευθύνεστε στον ΟΑΕΔ – τμήμα ΑμεΑ (Σταδίου, Αθήνα) όπου και αιτήστε την έκδοση της κάρτας ανεργίας ΑμεΑ.
   Το συγκεκριμένο θέμα θα αναλυθεί σε ενημερωτική εκδήλωση που θα οργανωθεί στις 22 Μαΐου 2013 στις 18:00 μ.μ  από το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και την Ε.Ψυ.Με στο Πολιτιστικό Κέντρο ''Μελίνα Μερκούρη'' στο Κερατσίνι.

Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια