Έρχεσαι στη θέση μου κυρ βουλευτά;


Μια από τις σημαντικότερες και πιο εξέχουσες τεχνικές και θεωρίες της λαμπρής επιστήμης της ψυχολογίας αναφέρει πως αν θες να αντιληφθείς το δυνατόν περισσότερο το πώς νιώθει κάποιος, θα πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του. Πολλές εκπαιδεύσεις μάλιστα, επαγγελματιών υγεία και ψυχικής υγείας, βασίζονται στην απόκτηση εμπειριών ανάλογων με των μελλοντικών τους εξυπηρετούμενων υπό πραγματικές συνθήκες.
Τι βιώνει,  τι μηνύματα εισπράττει, πως μπορεί να είναι η ζωή του. Αυτό που λέει ο λαός «να μπω στα παπούτσια σου».
Ασφαλώς, το να υιοθετήσεις αυτή την «συνήθεια» δεν προϋποθέτει να χεις γνώσεις ψυχολογίας. Χρειάζεται να έχεις μπολιαστεί με τη φιλοσοφία αυτής της τεχνικής και όλα όσα συμβαίνουν στο συνάνθρωπό σου να είναι τουλάχιστον «κοντά» στα δικά σου βιώματα.
Κι έρχομαι στο σήμερα και σε όλα αυτά που έχουμε περάσει και που περνάμε όλα αυτά τα χρόνια με την οικονομική κρίση. Το φως ακόμα δε φαίνεται, κάνοντας το μέλλον να δείχνει πια για τα καλά ζοφερό.
Και διερωτώμαι: «Ποιος θα σε νιώσει εσένα; Εσένα που σου μείωσαν το μισθό! Εσένα που παίρνεις με το ζόρι 800 ευρώ! Εσένα που παίρνεις πρώτο μισθό 500 ευρώ! Εσένα που είσαι μήνες απλήρωτος! Εσένα που σου κόψαν δώρα και επιδόματα! Εσένα που υποχρεώνουν να δουλεύεις ανασφάλιστος! Εσένα που σου μείωσαν τόσο τη σύνταξη ενώ πλήρωνες όλη σου τη ζωή τόσα χρήματα! Εσένα που δε ξέρεις αν θα βγεις ποτέ στη σύνταξη! Εσένα που πρέπει να δουλεύεις μέχρι τα 67 σου! Εσένα που τα παιδιά σου  είναι άνεργα! Εσένα που είσαι άνεργος! Εσένα που δε θα μπορέσεις να δημιουργήσεις οικογένεια! Εσένα που δε μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου! Εσένα που δε μπορείς να ικανοποιήσεις τα θέλω του παιδιού σου! Εσένα που δε μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να τα σπουδάσεις! Εσένα που πεινάς, διψάς, κρυώνεις, στερείσαι, δεν έχεις σπίτι να μείνεις! Εσένα που δεν έχεις να πάρεις φάρμακα! Εσένα που σου κάναν την υγεία και την παιδεία είδος πολυτελείας! Εσένα που δεν έχεις κοινωνική πρόνοια! Εσένα που χρωστάς! Εσένα που σου βάλαν χέρι στις καταθέσεις σου! Εσένα που σε φορολογούν ανεξέλεγκτα!
ΠΟΙΟΣ;
Αυτός που αμείβεται περίπου με 6.000 μηνιαίως, με δώρα, επιδόματα και όλα τα συναφή full-extra και στην ώρα τους; Μιλάμε για πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο συνυπολογίζοντας και άλλες παροχές που δικαιούται! Ποιος; Αυτός που θα εισπράξει κι άλλα με τις εξεταστικές επιτροπές που έχουν γίνει ‘’must’’ και μια εξαιρετική οδός για αύξηση των εσόδων του; Ποιος; Αυτός που έχει ασυλία; Ποιος; Αυτός που του παρέχεται αυτοκίνητο; Ποιος; Αυτός που έχει προσωπική φρουρά; Αυτός που έχει ατέλεια στις μεταφορές του; Αυτός που έχει λάβει χρηματοδότηση από ποσά επόμενων ετών; Ποιος; Αυτός που γυρνάει από κανάλι σε κανάλι τρέφοντας τον ναρκισσισμό του αντί να ξαγρυπνά για σένα; Ποιος; Αυτός που θα λάβει παχυλή σύνταξη με μόλις λίγους μήνες εκλογής του; Ποιος; Αυτός που θα ‘’βολέψει’’ οικογένεια, γνωστούς, φίλους και συγγενείς;
ΠΟΙΟΣ;
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

Είναι μοιραίο...εν μέρη και λογικό. Γίνεται ποτέ ένας τέτοιος άνθρωπος να σε νιώσει; Να μπορέσει να αντιληφθεί ποιες είναι οι καθημερινές σου δυσκολίες και ποιες οι ανάγκες σου; Να πολεμήσει για σένα; Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι που δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ…


Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια