Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (Ο.Ψ.Μ)


Κλείνοντας αυτές τις ημέρες 4 χρόνια που έχω απολυθεί από τις τάξεις του ελληνικού στρατού, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτό το άρθρο όπου μιλά για αυτή μου την εμπειρία. Μια θητεία όχι «σκοπανθρώπου» ή συντηρητή στρατοπέδου όπως συνηθίζει ο φαντάρος να περιγράφει την θητεία του αλλά κατέχοντας μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη, νευραλγική και τιμητική θέση.
   Είχα την τύχη να υπηρετήσω τον πολύ σημαντικό θεσμό της Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (Ο.Ψ.Μ) για διάστημα έξι μηνών (Ιούλιος 2009 - Ιανουάριος 2010) στο 96 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Χίος). Εμπειρία πολύ σημαντική για κάθε επιστήμονα-στρατιώτη που σέβεται την επιστήμη του.
   Η ομάδα αυτή αποτελείται (υπό φυσιολογικές συνθήκες – αν είναι επαρκής ο αριθμό των ειδικοτήτων των στρατιωτών) από έναν ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και ένα κοινωνιολόγο. Οι στρατιώτες με τις παραπάνω σπουδές αφού παρουσιαστούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (Άρτα) – (οι περισσότεροι εκεί παρουσιάζονται – πλην συγκλονιστικού απροόπτου) περάσουν τη βασική εκπαίδευση και ορκιστούν, μετατίθενται στο ψυχιατρικό στρατιωτικό νοσοκομείο 414 ΣΝΕΝ όπου εκεί θα εκπαιδευτούν σχετικά με το τι υποχρεώσεις θα έχουν, τι θα πρέπει να κάνουν, τι περιστατικά πιθανόν θα έχουν να αντιμετωπίσουν και πως θα πρέπει να ενεργούν στις περιπτώσεις – περιστατικά που πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης (περίπου ένας μήνας) δίδεται και τυπικά η ειδικότητα στο στρατιώτη (σύμφωνα με το πτυχίο που έχει παρουσιάσει στο στρατό κατά την διακοπή της αναβολής του και κατά την παρουσίασή του στο σώμα) και μετατίθεται σε μονάδα παραμεθορίου για να επανδρώσει στην Ο.Ψ.Μ.
   Ο ελληνικός στρατός δημιούργησε αυτήν την ομάδα ώστε επιστήμονες να μπορούν να είναι ουσιαστικά συνεχώς δίπλα στους στρατιώτες που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές ανά πάσα στιγμή δίνοντας χείρα βοηθείας σε ότι δυσκολία μπορεί να προκύψει.
   Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατιώτης είναι τα οικογενειακά, τα προσωπικά και τα οικονομικά στα οποία συνήθως η λύση δίνεται είτε μέσω συμβουλευτικής στήριξης είτε μέσω παραπομπής του (414 ΣΝΕΝ) για να πάρει αναβολή, να επανέλθει στην προσωπική του ζωή και να προσπαθήσει έτσι άμεσα να δώσει λύσεις. Συχνά είναι ακόμη τα αιτήματα αναβολής της θητείας για προσωπικούς λόγους (πχ. επαγγελματικές ευκαιρίες) αλλά και δυσπροσαρμοστικότητας επί στρατιωτικού πλαισίου. Ασφαλώς, περιστατικά ψυχιατρικής φύσεως που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές δυσκολίες και στο ίδιο το άτομο και στον ελληνικό στρατό αλλά και περιστατικά εξαρτήσεων παραπέμπονται άμεσα στο 414 ψυχιατρικό νοσοκομείο.
   Ακόμα, η Ο.Ψ.Μ υποχρεούται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα να επισκέπτεται και να διανυχτερεύει στις υπόλοιπες μονάδες – φυλάκια της περιοχής, να πραγματοποιεί συνεντεύξεις σε όλους τους στρατιώτες, να ακούει τα παράπονά τους, να ελέγχει τους χώρους και της εγκαταστάσεις διαβίωσης τους και να ενημερώνει τους εκάστοτε διοικητές των μονάδων. Προσωπικά είχα την τύχη να συνεργαστώ με ένα εξαιρετικό ταξίαρχο ο οποίος αναγνώριζε και εκτιμούσε πολύ τον ρόλο και το έργο της Ο.Ψ.Μ και για αυτό απαιτούσε άμεση και συχνότατη ενημέρωση και επικοινωνία μαζί μας.
   Ο ρόλος, η δύναμη και η μορφή δράσης της Ο.Ψ.Μ έχει να κάνει δυστυχώς με το αν θα αναγνωριστεί εμπράκτως ο ρόλος της από τον εκάστοτε ταξίαρχο της περιοχής και από την μονάδα υγειονομικού που υπάγεται ο στρατιώτης. Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό το πόσο σπουδαίο ρόλο έχει αυτός ο θεσμός στον ελληνικό στρατό και πως μια τέτοια πολύ καλή προσπάθεια καλό θα ήταν να ενισχυθεί, να στηριχθεί και να αναγνωρισθεί ακόμη παραπάνω.
   Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία της ζωής μου. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον τότε ταξίαρχο και τους διοικητές μου για την απόλυτη εμπιστοσύνη, τη στήριξη και την αναγνώριση που έλαβα αλλά και την υπόλοιπη Ο.Ψ.Μ που αποτελούταν από τον Ματζαρίδη Μιχάλη (ψυχολόγος) και τον Πασχέντη Κωνσταντίνο (κοινωνιολόγος) για την πολύ καλή συνεργασία και δουλειά που κάναμε στη Χίο. Προσωπικά, η συγκεκριμένη εμπειρία θεωρώ πως ήταν εξαιρετικά ευεργετική στην επαγγελματική μου πορεία καθώς αντιμετώπισα περί τα 1.000 περιστατικά και πολλά πολλά από τα «παράλογα» που συναντάς μόνο στο στρατό.
    Από τότε βεβαίως πολλά έχουν αλλάξει σύμφωνα με τις λίγες ομολογουμένως πληροφορίες που έχω. Αν δε κάνω λάθος λοιπόν, το Κ.Ε.ΥΓ Άρτας δεν υφίσταται πλέον ενώ τα «χρέη» που τελούσαμε παίρνοντας την ειδικότητα και πηγαίνοντας στην παραμεθόριο εκτελούν πλέον (και) οι «στρατιωτικοί ψυχολόγοι» που άρχισαν να αποφοιτούν από την πανεπιστημιακή σχολή.

Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είστε καλά! Έστω και με πολύ καθυστέρηση σας εύχομαι τα καλύτερα! Χαίρομαι που συνεχίζετε να παρακολουθείτε τα άρθρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!Σε 2 ετη περιπου τελειωνω τη σχολη κοινωνικης εργασιας στη Πατρα.Θα ηθελα να σας ρωτησω,οσοι πηγαινουν ΟΨΜ ειτε ως κοινωνιολογοι ειτε ως κοιν λειτουργοι ειτε ως ψυχολογοι,πληρωνονται κανονικα;
    Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ευχαριστώ για το σχόλιο και την ερώτηση. Τυχαία το είδα, δεν έλαβα κάποια ειδοποίηση για αυτό, για αυτό και η καθυστερημένη απάντηση. Όταν λέτε πληρώνονται; Η ΟΨΜ αποτελείται από στρατιώτες πτυχιούχους αυτών των ειδικοτήτων. Οπότε κάνουν τη θητεία τους "δουλεύοντας" στην ειδικότητά τους έως ένα βαθμό. Λαμβάνουν την ενίσχυση που λαμβάνει κάθε στρατιώτης κατά τη θητεία του.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου