Παράνομη μετανάστευση και Υγεία

   
Οι παράνομοι μετανάστες είναι μια ειδική κοινωνική ομάδα, μια ομάδα που έρχεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων και δυσκολιών. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά, λόγω των κακουχιών και της ταλαιπωρίας είναι τα προβλήματα υγείας. Το ότι εισέρχονται παράνομα στη χώρα, η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης – ανεργία, η άγνοια για τι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η χώρα που βρίσκεται αλλά και η δυσκολία επικοινωνίας λόγω διαφοράς στη γλώσσα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που έχουν να αντιμετωπίσουν στη χώρα που βρίσκονται για την περίθαλψή τους.
   Έρευνες έχουν δείξει πως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι παράνομοι μετανάστες παρουσιάζουν αρκετά υψηλά ποσοστά σε μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η φυματίωση, το Aids, η ηπατίτιδα Β’ και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εν συγκρίσει με τους ντόπιους.
   Για τις χρόνιες νόσους η πλειονότητα των παράνομων μεταναστών έχει μελετηθεί πως παρουσιάζει μικρή επίπτωση με κάποιες διαφοροποιήσεις σε ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, όπου παρατηρούνται συχνότερα σε νοτιανατολίτες ασιάτες.
   Δε θα μπορούσε να μην κάνει έντονη την παρουσία της η ψυχική νόσος σε αυτήν την κοινωνική ομάδα. Αρκετά υψηλά λοιπόν παρατηρούνται τα φαινόμενα εκδήλωσης σχιζοφρένειας, αγχώδων διαταραχών και κατάθλιψης. Έχει παρατηρηθεί πως σημαντικό ρόλο για αυτό παίζει ο λόγος για τον οποίο μετανάστευσε το άτομο. Επί παραδείγματι, μετανάστευση λόγω πολέμου ή πολιτικών αναταραχών στην χώρα είναι οι σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες εκδήλωσης ψυχικής ασθένειας.
Συνάνθρωπε, προτού περιφρονήσεις, αγνοήσεις, μιλήσεις άσχημα, απότομα ή εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο που η κακή του μοίρα τον έδιωξε από τη χώρα του και τον πέταξε σε μία ξένη να στήσει τη ζωή του από το μηδέν. Πριν από αυτό σκέψου ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Όλοι ίσοι. Όλοι άνθρωποι. Κανένας δε θέλει να φύγει από την πατρίδα του. Αναγκάζεται! Οι επικρατούσες συνθήκες τον αναγκάζουν και αναζητά την επιβίωση (!) τη δική του και της οικογενείας του στη χώρα σου.
Όποτε λοιπόν αντικρίζεις αυτά τα μάτια, συνάνθρωπε, να χαμηλώνεις το βλέμμα για λίγο. Όχι από λύπη ή οίκτο αλλά από σεβασμό στα όσα πέρασε, περνάει και θα περνάει ο άνθρωπος αυτός σε ένα κόσμο που εσύ δεν κατάφερες να αλλάξεις.
Θα επικαλεστώ για πολλοστή φορά τον σοφό ελληνικό λαό μας. «Εκεί που είσαι ήμουνα και εκεί που είμαι θα έρθεις…». Και είναι περίεργες οι εποχές μας… 


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια