Εμβόλια και αυτισμός


Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του αυτισμού στον άνθρωπο. Οι πρώτες φωνές ξεκίνησαν να ακούγονται περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 90’ στις Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες καθώς αμέσως μετά τον εμβολιασμό του πολλαπλού εμβολίου κατά της γρίπης, γονείς και παιδίατροι παρατηρούσαν αυτιστικές συμπεριφορές στα παιδιά. Έρευνες επί ερευνών, μελέτες και χιλιάδες εργαστηριακές ώρες είχαν ήδη αρχίσει για τον εν λόγω παράγοντα κινδύνου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχοποίησαν ως αιτία το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά παρωτίτιδα) ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες την ουσία θιμεροσάλη που τη χρησιμοποιούσαν σε φιαλίδια εμβολίων ως συντηρητικό εμβολίων (1930) για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης και ενώ πρωτίστως (ασφαλώς) είχε αποδειχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της.
Μετά από σχεδόν 60 χρόνια χρήσης της, πρώτες η Σουηδία και η Δανία εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων που περιέχουν την ουσία ώσπου το 1993 την απέσυραν.
Το 2001 και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την απέσυραν από την αγορά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα και σήμερα αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν φιαλίδια εμβολίων με θιμεροσάλη.
Έρευνες κατά καιρούς αναφέρουν πως η θιμεροσάλη συνδέεται άμεσα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και αυτισμό. Από την άλλη πλευρά, μελέτες επί μελετών που πραγματοποιούνται σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία κ.α, δεν αποδεικνύουν σύνδεση της θιμεροσάλης με τον αυτισμό, με τις απόψεις έτσι να διίστανται. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία φάνηκε πως ακόμα και μετά την διακοπή χρήσης της θιμεροσάλης στα εμβόλια, η συχνότητα εμφάνισης αυτισμού παρέμεινε σταθερός. Παρά όλα αυτά, η επίπτωση του αυτισμού αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια αν και η θιμεροσάλη έχει απομακρυνθεί από τα φιαλίδια των εμβολίων σε πολλά κράτη.
Έτσι λοιπόν για αυτό το πολύ λεπτό, ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τους αυτιστικούς και τις οικογένειές τους. Το τι προκαλεί τον αυτισμό, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, πλήρως εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα και κυρίως καθόλα αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Βιβλιογραφία

1. Aschner, M., Ceccatelli, S. Are neuropathological conditions relevant to ethylmercury exposure?. Neurotoxicity  research. 2011; 18: 59 – 68.
2. Currenti, S. Understanding and Determining the etiology of autism. Cellular molecular neurobiology. 2010; 30: 161 – 171.
3. Landrigan, P. What causes autism? Exploring the environmental contribution. Current opinion in pediatrics. 2010; 22: 219 – 225.
4. Roman, G. Autism: Transient in utero hypothyroxinemia related to maternal flavonoid ingestion during pregnancy and to other environmental antithyroid agents. Journal of the neurological sciences. 2007; 262: 15 – 26.
5. Schultz, S. Does thimerosal or other mercury exposure increase the risk for autism?. Acta neurobiologiea experimentalis. 2010; 70: 187 – 195.


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός


Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια