Η τετραφάρμακος


Αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο που είχα τον τελευταίο καιρό τον έδωσα στο διάβασμα. Μη φαντάζεστε. Είναι μια αρετή, γιατί το να διαβάζεις βιβλία για μένα είναι αρετή – οι άνθρωποι δεν διαβάζουν σήμερα βιβλία -  που φαίνεται πως την αποκτώ μεγαλώνοντας και μόλις τους τελευταίους μήνες για να είμαι απολύτως ειλικρινής. Έτσι λοιπόν διάβασα ένα κομμάτι από τη διδασκαλία ενός σπουδαίου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Επίκουρου (341π.Χ – 270 π.Χ).
Διατύπωσε τις σκέψεις του και τη θεωρεία του ή αν προτιμούμε έδωσε οδηγίες στον άνθρωπο πώς θα πρέπει να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή καθώς αυτό είναι απολύτως στο χέρι του.
Έγραψε λοιπόν την περίφημο «τετραφάρμακον» (τέσσερα φάρμακα) για την ζωή:
-          Άφοβον ο Θεός: Δε θα πρέπει να φοβόμαστε τον Θεό. Εδώ δε χωράει σχολιασμός καθώς η Θεοφοβία η απιστία και η πίστη είναι κάτι πολύ ‘’ευαίσθητο’’ και υποκειμενικό για τον καθένα. Άλλωστε άλλοι οι Θεοί που αναφέρεται ο φιλόσοφος και άλλοι οι σημερινοί. Ο Επίκουρος έχει τους Θεούς του ως ‘’τέλεια’’ όντα που δεν ασχολούνται με τον άνθρωπο τιμωριτικά ή ευεργετικά. Η ουσία ωστόσο παραμένει η ίδια.
-          Ανύποπτον ο θάνατος: Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για το θάνατο. Όταν εμείς ζούμε, ο θάνατος είναι μακριά ενώ όταν ο θάνατος έρθει, εμείς δεν υπάρχουμε πια.
-          Το αγαθόν μεν εύκτητον: Είναι εύκολο να αποκτήσεις τα βασικά για να μπορέσει να ζήσεις αξιοπρεπώς. Αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα είναι όταν αυξάνουμε τα ‘’θέλω’’ μας, παύουμε δηλαδή να είμαστε ολιγαρκείς και έτσι ότι εκ των παραπάνω μένει ανεκπλήρωτο φέρνει την δυστυχία. Βλέπε καπιταλιστικές κοινωνίες…
-          Το δεινόν ευκαρτέριτον: Οι συμφορές, τα δεινά και οι πόνοι πάντα έβρισκαν και πάντα θα βρίσκουν τον άνθρωπο. Όλα όμως μπορεί να τα αντιμετωπίσει, να τα ξεπεράσει ή να μάθει να ζει με αυτά. Έτσι, είναι ανώφελη η αγωνία και ο φόβος για το κακό.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και επίκαιρες αυτές τις θεωρίες του Επίκουρου για τη ζωή όπως και την ξεχωριστή ονομασία τους. Ότι έχει διασωθεί από όλους αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες του μακρινού παρελθόντος έχει κάτι να μας δώσει και να μας πει, το λέω μετά βεβαιότητος. Με γοητεύει, με συναρπάζει και θα προσπαθήσω να ανακαλύψω όσα περισσότερα.

   Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός


Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: depastascharalampos.blogspot.gr
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια