Οι άγγελοι


Σύμφωνα με πολλές θρησκείες, οι άγγελοι παρουσιάζονται ως χαριτωμένα, όμορφα πλασματάκια, φτερωτά, φωτεινά, άυλα, που ρόλος τους είναι οι καλές πράξεις και η σύνδεση – μεταφορά μηνυμάτων από και προς το υπέρτατο, τον Θεό.
Το προσπερνώ και συνεχίζω τη γραφή του άρθρου μου λέγοντας με θέρμη τα παρακάτω. Όχι! Οι άγγελοι δεν είναι χαριτωμένα, όμορφα πλασματάκια, φτερωτά, φωτεινά και άυλα που ρόλος τους είναι οι καλές πράξεις και η σύνδεση – μεταφορά μηνυμάτων από και προς τον υπέρτατο Θεό. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό!
Ας το πάρουμε από την αρχή. Άυλα δεν είναι. Έχουν σάρκα και οστά και ψυχή και συναισθήματα και σκέψεις και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δυνατά σημεία και αδυναμίες. Φωτεινότητα ίσως εκπέμπουν, δε λέω. Ίσως ένα φωτεινό χαμόγελο, μάτια λαμπερά σα φώτα. Φτερά δεν έχουν σίγουρα ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Χαριτωμένα και όμορφα, είναι υποκειμενικό αλλά μάλλον είναι και από τα δύο.
Οι άγγελοι ζουν επί γης, ζουν ανάμεσά μας και δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από άνθρωποι, απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ο Γιώργος, ο Κώστας, ο Βασίλης, η Μαρία, η Χριστίνα, η Αθηνά. Ίσως άνθρωποι με περισσότερες ευαισθησίες, ικανότητες ή δεξιότητες αλλά άνθρωποι. Άνθρωποι που ζουν στη γειτονιά μας, στο δίπλα τετράγωνο, στην δίπλα πόλη, χωριό, χώρα, ήπειρο. Οι άγγελοι είμαστε εμείς.
Άγγελος είναι αυτός που έδωσε χείρα βοηθείας. Που σε μια σημαντική στιγμή εμφανίστηκε για να την ανατρέψει θετικά. Που έδωσε λύση την κρίσιμη στιγμή. Που ήταν εκεί για το καλό το δικό σου ή το καλό ενός αγαπημένου σου προσώπου ή του πλησίον σου. Αυτοί είναι οι άγγελοι. Οντότητες με αγάπη και αλληλεγγύη. Ποιος ξέρει; Ίσως όντως εκείνη τη στιγμή του καλoύ να υπάρχει αυτή η «θεία σύνδεση».
Εύχομαι ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του άρθρου ένα όμορφο χαμόγελο να μένει στα χείλη. Κι αν τύχει να έχετε δίπλα σας έναν τέτοιο άγγελο να του πείτε «Είσαι ο άγγελός μου», να τον αγκαλιάσετε σφιχτά και να τον φιλήσετε.
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές από καρδιάς.

Με εκτίμηση,

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια