Κοίτα γύρω σου


Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες, Αγγλικανοί κι άλλοι, Ισλαμιστές Σιίτες, Σουνίτες, Σουφίτες κι άλλοι, Ινδουιστές, Κομφουκιανιστές, Ταοϊστές, Σαμανιστές, Ιουδαϊστές, Βουδιστές κι άλλοι, Δωδεκαθεϊστές, Ειδωλολάτρες κι άλλοι, είναι μονάχα κάποιες από τις περίπου 3.000 χιλιάδες θρησκείες που υπολογίζεται πως έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπου.
Η λέξη - κλειδί -  στην παραπάνω πρόταση είναι το ρήμα «δημιουργώ». Οι θρησκείες είναι δημιούργημα του ανθρώπου, μιας εκ φύσεως ανάγκης του που εκφράστηκε, μετουσιώθηκε και εξελίχθηκε, έχοντας σήμερα τις μορφές που γνωρίζουμε. Επί της ουσίας, οι θρησκείες δηλώνουν στάση ζωής και δημαγωγούν απομακρύνοντας τον άνθρωπο από την ανθρώπινη φύση του και την αλήθεια (α-λήθη). Τον ωθεί στο φανταστικό και τον απομακρύνει από το πραγματικό, το επιστημονικό, το φυσικό.
Ο μεγάλος Ελβετός παιδαγωγός Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (Jean-Jacques Rousseau, 28/07/1712 - 02/07/1778) είχε πει μια τόσο απλή φράση που αν τη διδασκόμασταν όλοι από μικροί δε θα υπήρχε ο θρησκευτικός φανατισμός. Τι είχε πει; Το εξής απλό: «Η θρησκεία είναι καθαρά γεωγραφική υπόθεση». Το ότι γεννήθηκα δηλαδή εγώ το 1986 στην ελληνορθόδοξη Ελλάς και την Αθήνα από ελληνορθόδοξους γονείς και βαφτίστηκα λίγους μήνες μετά, οφείλεται καθαρά και μόνο στον τόπο (και το χρόνο, θα πρόσθετα, δεδομένου των συνθηκών). Αν γεννιόμουν το 470 π.Χ πάλι στην Αθήνα, θα λάτρευα το Δία και τη θεά Αθηνά. Αντιστοίχως, αν γεννιόμουν σήμερα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σαρία και προσευχή και ούτω καθ’εξής.
Το αν υπάρχει ή όχι Θεός ή πιο σωστά το Θείο, το υπέρτατο (λατ. summi), θα ήμουν τουλάχιστον ανόητος να μιλώ με απολυτότητα και σιγουριά. Αυτό που μετά περισσίας βεβαιότητας σας λέγω είναι πως σίγουρα δεν είμαι εξυπνότερος ή «ο ευλογημένος» σε σύγκριση με τον Κινέζο πολίτη που πιστεύει στο Βούδα ή από τον μάγο μιας φυλής στα βάθη της Αφρικανικής ηπείρου.
Έχω δει το φως αλλά όχι τον ήλιο. Έχω δει το νερό αλλά όχι την πηγή. Ο Θεός δεν βρίσκεται στο ράσο, τους σταυρούς και τα λιβανιστήρια. Ούτε στους χρυσούς ναούς, τις δοξασίες, τις προσευχές, τα κεριά, τα λιβάνια ή ακόμα τη βία και τη θυσία. Ο Θεός είναι μέσα στον άνθρωπο και τριγύρω του παντού, ίσως για αυτό είναι δύσκολο να τον δούμε. Είναι στην απλότητα, στη ζωή την ίδια με τα καλά της και τα κακά της. Κάπου εκεί πρέπει να είναι ο Θεός. Να χαιρόμαστε το δώρο της ζωής.
*Παραδείγματα δεν αναφέρω γιατί θα είχαν στοιχεία υποκειμενικότητας. Κοίτα γύρω σου.

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια