Για το φως το αληθινόν


Αρχικά, η φωτογραφία που παραθέτω, από όπου κι αν την πιάσεις, ζέχνει υπερρεαλισμό.
Μετά το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν ελληνορθόδοξης εκκλησίας – ελληνικού κράτους ή αλλιώς αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος – Έλληνα πρωθυπουργού ή αλλιώς Ιερώνυμου – Τσίπρα θα μπορούσαμε να πούμε λυρικά πως άλλο ένα θαύμα (αυτή τη φορά σύγχρονο) ετελέσθη. Το θαύμα αυτό όμως δε θα έχει τη μορφή, τη διδαχή και την αλήθεια των θαυμάτων του Ιησού αλλά των «σημερινών Μεσσίων». Αυτών που βαφτίζουν το κρέας – ψάρι, αυτών που ανακοινώνουν το τέλος των μνημονίων με μνημόνια, αυτών που σε βγάζουν από την κρίση ενώ εσύ παραμένεις σε αυτή, αυτών που εχθές προχώρησαν σε μια “ιστορικη” ανακοίνωση και συμφωνία διαχωρίζοντας την ελληνορθόδοξη εκκλησία από το ελληνικό κράτος.
Είναι αληθές κι αναμφισβήτητο. Η συμβολή της ελληνικής εκκλησίας (με τα καλά της και τα κακά της) στη συγκρότηση και τη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους είναι κυρίαρχη. Ο νεοελληνισμός (με τα καλά του και τα κακά του) έχει στηθεί πάνω στην ελληνορθόδοξη παράδοση όπως εκείνη διαμορφώθηκε κι εξελίχθηκε στους αιώνες. Δε θα επεκταθώ άλλο καθώς πέραν των άλλων δεν έχω και την απαραίτητη γνώση. Ας αναλογιστούμε κάποια στοιχεία μόνον. Κυρίαρχο στοιχείο της νεοελληνικής παράδοσης είναι η θρησκευτική παράδοση. Οι γιορτές, οι αργίες, τα πανηγύρια, η αργία της Κυριακής, οι εορτασμοί, μέχρι οι δύο μεγάλες εθνικοί επέτειοι, έχουν συνδεθεί με θρησκευτικά γεγονότα (ιστορικά άτοπο, όμως η σύνδεση πέρασε κι έμεινε στη συνείδηση). Το έμβλημα του έθνους μας, η σημαία μας η αιματοποτισμένη, έχει σε κυρίαρχη θέση το σταυρό της εκκλησίας. Αυτά κι άλλα πολλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το ρόλο και τη σημασία της εκκλησίας για την Ελλάδα.
Κι ερχόμαστε στο χθες. Η χθεσινή συμφωνία λοιπόν παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως “ιστορική” αλλά γιατί; Τα κυριότερα σημεία:
·         «Οι κληρικοί παύουν να νοούνται δημόσιοι υπάλληλοι καθώς θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών». Ωραίο ακούστηκε. Ελαφραίνει το δημόσιο κατά 10.000 θέσεις και κατά 200.000.000 ευρώ ετησίως!
·         «Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται πως θα καταβάλει στην εκκλησία ετησίως υπό τη μορφή επιδότησης ποσό ίσο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας που καταβάλει για τους εν ενεργεία ιερείς». Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…; Για να δούμε παρακάτω.
·         «Παραίτηση της ελληνικής εκκλησίας από τις διεκδικήσεις της εν λόγω εκκλησιαστικής περιουσίας». Εδώ και πάνω από 50-60 χρόνια υπήρχε διαμάχη μεταξύ των δύο για την κυριότητα μιας πολύ μεγάλης περιουσίας που το ελληνικό κράτος διεκδικούσε από την εκκλησία. Με την απόσυρση της αμφισβήτησης η περιουσία μοιράζεται αυτομάτως στα δύο.
Κι επειδή στα ψιλά γράμματα κρύβεται ο διάβολος, την προσοχή σας: «Θα δημιουργηθεί Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω ταμείο προς αξιοποίηση».
Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται. Επί της ουσίας, τι καταλαβαίνει ο δικός μου νους; Απελευθερώνονται 10.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, πριν τις εκλογές. Ο κλασσικός πελατειακός προεκλογικός μποναμάς που αν αναλογιστούμε τις ελλείψεις μόνο σε νοσοκομεία και εκπαίδευση φαντάζει σαν νερό σε ξεροκαμμένη γη.
Από την άλλη, αυτή η παρανοϊκή «επιδότηση» φαντάζει ως μιας μορφής ενοικίαση της περιουσίας που ήτο ανεκμετάλλευτη για χρόνια. Διερωτώμαι όμως, τα έσοδα θα είναι τα ανάλογα ή και περισσότερα για τα ταμεία του κράτους; Αν ναι, γιατί έμεινε ανεκμετάλλευτη τόσες δεκαετίες αυτή η περιουσία; Τι σημαίνει το «που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω ταμείο προς αξιοποίηση»;
Αυτά κι άλλα πολλά οφείλουν να απαντηθούν.
Τώρα, όσον αφορά όλες αυτές τις ανυπόστατες σαχλαμάρες περί κατάργησης του σταυρού της σημαίας, των συμβόλων κτλ κτλ εκτιμώ πως είναι για κατανάλωση και ανεγκέφαλους.
Περί «Θρησκευτικής ουδετερότητας» που ειπώθηκε στο τέλος της συνεντεύξεως, ομολογώ πως μέσα σε αυτό το λίγο χρόνο δεν έχω κατασταλάξει. Προφανέστατα, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κανείς δε μπορεί να επιβάλει σε κάποιον τι να πιστεύει ή κάποιος να αποκλείεται ή να καταπιέζεται επειδή πιστεύει κάτι άλλο. Καλώς ή κακώς, με τα καλά και τα κακά, νεοελληνικό κράτος και ελληνορθόδοξη θρησκεία ταυτίστηκαν ηθελημένα ή μη. Οτιδήποτε άλλο εκτιμώ πως θα μοιάζει με “γενετική παρέμβαση” που μπορεί να φέρει απρόσμενα θετικές αλλά κι απρόσμενα αρνητικές συνέπειες. Την παρούσα λοιπόν, εκτιμώ πως οφείλεται να δημιουργηθεί η παιδεία κι ο σεβασμός στο διαφορετικό.
Τέλος, δυο ακόμα λόγια. Σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται ο πολίτης του Ελληνικού κράτους να φορολογείται και μέρος των φόρων του να πηγαίνει στο μισθό των κληρικών; Κι αν είμαι μουσουλμάνος, άθεος, δωδεκαθεϊστής ή δε ξέρω εγώ τι άλλο, οφείλω να πληρώνω για αυτούς χωρίς να υπάρχει μια κάποια ανταπόδοση; Γιατί; Θυμίζει τακτική Ε.Ρ.Τ όπου είτε βλέπεις τηλεόραση είτε όχι, είτε παρακολουθείς το κρατικό κανάλι είτε όχι ο λογαριασμός σου έρχεται μαζί με τη Δ.Ε.Η. Μήπως να ενταχθεί κι αυτό στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η και δίπλα «Για το φως το αληθινόν»;

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια