Ερωτήσεις Χριστουγέννων


Για όσους έχουν την τύχη η ζωή τους να βρίσκεται σε μια σχετική αρμονία, οι ημέρες των εορτών ενδείκνυνται για να ξεκουράζονται, να κάνουν όμορφα πράγματα, να διασκεδάζουν, να αφιερώνουν χρόνο στην οικογένεια, στα παιδιά. Ειδικά οι εορτές των Χριστουγέννων, είναι μια χρονική περίοδος που έχει μετατραπεί κατεξοχήν σε εορτή του καπιταλισμού και του καταναλωτισμού. Το “marketing” των Χριστουγέννων λοιπόν εστιάζει ιδιαίτερα στα παιδιά. Δείτε τις διαφημίσεις, τα στολίσματα, τους ΑγιοΒασίλιδες, τα δώρα, τα κάλαντα, τα φώτα, τα δέντρα και γενικά το όλο κλίμα που επικρατεί. Βεβαίως αυτά εκπορεύονται από μια παράδοση ετών όμως επιδέξια προσαρμόζονται και εξελίσσονται.
Το παιδί θα κοιτά εκστασιασμένο όλες τις διαφημίσεις παιχνιδιών, θα ξετρελαθεί από τα κτίρια και τους τόπους με τα έντονα φώτα και τους όμορφους στολισμούς και θα θέλει να τα επισκεφθεί, θα ζητάει δώρα, θα ανυπομονεί και θα προσμένει τον ΑγιοΒασίλη και το δώρο του, θα πάει να πει τα κάλαντα για να μαζέψει χρήματα κι όχι για να ευχηθεί όπως παλιά. Για όλα τα παραπάνω ασφαλώς, ευθύνη φέρουν οι “μεγάλοι”, οι ενήλικες, καθώς εκτός από εμπνευστές συχνά απορροφώνται από όλο αυτό το “σύστημα” θέλοντας/έχοντας ανάγκη να ζήσουν κι αυτοί το “πνεύμα των Χριστουγέννων”.
Ποιος δε θα ήθελε ένα όμορφο σπίτι, φορτωμένο με στολίδια, γεμάτο με φαγητά, γλυκά και άπλετη ζεστασιά; Όλοι φαντάζομαι. Ποιος δε θα ήθελε να βλέπει φίλους, συγγενείς, να αφιερώνει χρόνο στην οικογένεια, να διασκεδάζει, να γλεντάει; Όλοι φαντάζομαι. Για να μη μακρηγορώ, επί της ουσίας, αυτά που επιζητούμε από τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε. Απλώς τα “νήματα” μας λένε το “τώρα”.
Επιζητούμε τις πλάνες ή έχουμε ανάγκη το παραμύθι; Είναι σκληρή η πραγματικότητα κι ωραίο το ψέμα; Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε μια ωραία πραγματικότητα;
Γιατί είναι ωραιότερο να λέμε στα παιδιά μας ότι ένας άγιος, γέρος, άγνωστος, με μούσια, έλκηθρο και τάρανδους θα μπει κρυφά στο σπίτι μας και θα φέρει το δώρο αν είναι καλό παιδί κι όχι ότι τα δώρα θα τα πάρει η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο παππούς κτλ, επειδή σε αγαπάει; Γιατί μόνο το “καλό παιδί” πρέπει να δικαιούται δώρο; Ο άνθρωπος έχει και τις κακές στιγμές, είναι ανθρώπινο. Αυτό το ψεύτικο σκηνικό – ένα από τα πολλά που θα ζήσει ως παιδί και που θα ζήσει και ως μεγάλος είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην παιδική σκέψη και ψυχοσύνθεση. Και λέω "πιθανόν" γιατί υπάρχει και η άποψη πως όλα αυτά βοηθούν την παιδική φαντασία που είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία.
Ατελείωτα τα γιατί γύρω από τη συγκεκριμένη γιορτή κι όχι μόνο. Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα όμως αποσκοπώ στο να διεγείρω τη σκέψη σας. Όλα από μια ερώτηση ξεκινάνε. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. Σας εύχομαι το 2019 να απαντήσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα και κυρίως να ανησυχείτε! Πως αλλιώς;
Να ζούμε στην αλήθεια!

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"
Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια