Η ζωή στο υπόγειο

Θεωρώντας πως οι πολλοί του κόσμου ανήκουν σε αυτό λέμε “μεσαία - μικρομεσαία τάξη”, δηλαδή έχω τα βασικά για να ζήσω μία αξιοπρεπή ζωή (εργασία, σπίτι, υγεία, παιδεία, τροφή, ειρήνη κτλ), το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων είναι διαρκές, μία μάχη των τάξεων. Η επικρατέστερη μορφή προβολής, πίεσης και καταπολέμησης της ανισότητας αυτής, προέρχεται από αυτήν την τάξη, ασκώντας πίεση και κριτική προς τα πάνω, στην «κοινωνική elite», όρος αδόκιμος, για να καταλαβαινόμαστε.

Οι πλούσιοι που έχουν τα πολλά, που δε τους πιάνει τίποτα, που μας πίνουν το αίμα, που μας εκμεταλλεύονται”. Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όντως, είναι πρόκληση άνθρωποι που ζουν κάτω από τον ίδιο ουρανό, που έτυχε απλά να είναι γόνοι κάποιων μεγαλοοικογενειών, που παρανόμως πλούτησαν και που έχουν πλούτο για να θρέψουν τέσσερις γενεές, να απολαμβάνουν αγαθά περισσότερα από το μέσο άνθρωπο. Είμαστε όλοι άνθρωποι, ίσοι κι όλοι θα έπρεπε να είμαστε το ίδιο. Βεβαίως αυτή η θεωρία καταρρίπτεται από τα καπιταλιστικά συστήματα των κοινωνιών μας, για κάποιους καλώς, για κάποιους κακώς. Κάποιοι μάχονται ώστε αν όχι να καταρριφθούν οι κοινωνικές ανισότητες, τουλάχιστον να περιοριστούν. Μεγάλα θέματα, μεγάλες συζητήσεις.

Ωστόσο, αυτό που θέλω να θίξω με το παρόν άρθρο, είναι ένα λάθος που υποπίπτουμε σχεδόν όλοι, όταν ανοίγουμε αυτό το τεράστιο θέμα. Η κοινωνική ανισότητα δε βρίσκεται μόνο μεταξύ του μεροκαματιάρη και του επιχειρηματία ή του εφοπλιστή. Δε βρίσκεται μόνο μεταξύ του οικοδόμου και του μεγαλοαθλητή. Κι εκεί βρίσκεται αλλά δε βρίσκεται μόνο εκεί. Ο κάτω συνήθως κοιτάει προς τα πάνω για να βγει στο φως. Αυτός που είναι στο φως δε θα κοιτάξει ποτέ κάτω ή σχεδόν ποτέ. Έτσι, αυτός που είναι στο ισόγειο ή στους πρώτους ορόφους, θα θέλει να ανέβει στα ψηλά, αυτή είναι η πορεία στην κοινωνία που έχουμε δομήσει. Επειδή η πλειοψηφία αυτής που λέμε «σύγχρονης» ή «δυτικής» ή «αναπτυγμένης» κοινωνίας κατοικεί σε αυτό το ισόγειο ή στους πρώτους ορόφους, αυτή είναι η τάση, η κοινωνική τάση κι η ανθρώπινη ανάγκη, για κάτι πιο καλό, για εξέλιξη.

Εδώ ακριβώς θα ήθελα να αντιστρέψω λίγο τον τρόπο σκέψης κι οπτικής των πραγμάτων. Καλό είναι να θυμόμαστε ή και να μάθουμε πως ζωή υπάρχει και κάτω από το ισόγειο, στο υπόγειο και πιο κάτω.

Όλο και περισσότερα videos και φωτογραφίες βγαίνουν στη δημοσιότητα από την covid-free και πολυτελή ζωή της «κοινωνικής elite» του πλανήτη, εν μέσω πανδημίας, την περίοδο των εορτών. “Είναι πρόκληση”, λέγεται, “εμείς μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας, δε πάμε πουθενά κι αυτοί ταξιδεύουν, τρώνε στα καλύτερα, χορεύουν, διασκεδάζουν”. Κι όντως έτσι είναι. Ήταν πρόκληση και κοινωνικά άδικο.

Ας αφήσουμε στην άκρη την «κοινωνική elite» που είναι ένα άλλο θέμα μέσα σε αυτό το θέμα. Ας σκεφτούμε όλοι εμείς που αισθανθήκαμε προσβεβλημένοι, από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το πώς περάσαμε εμείς τις ημέρες αυτές, τη δική μας ζωή κι έπειτα να σχολιάσουμε τις παρακάτω φωτογραφίες που είναι μία παράλληλη καθημερινότητα.

 

Το καθαρό νερό στην Αφρικανική ήπειρο είναι δυσεύρετο.

 
Γειτονιά στο Αλέπι, Συρία


Η ζωή στα hotspot, μετανάστες

Αναζήτηση τροφής ή "πολύτιμων" αντικειμένων από σκουπιδότοπους


Άστεγοι και μόνοι


Βομβαρδισμοί στη Συρία


Μετανάστες κάπου στη Μεσόγειο

Αυτά συμβαίνουν στο υπόγειο αλλά και στα πιο κάτω επίπεδα. Την ώρα λοιπόν που εσύ κοίταζες από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή όλους αυτούς τους ζάπλουτους να διασκεδάζουν χωρίς να τους συνυπολογίζουν στα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να τους θεωρούν ισότιμους πολίτες με εσένα, σκέψου τι θα σκέφτονταν, τι θα ένιωθαν οι συνάνθρωποι από τις παραπάνω φωτογραφίες αν έβλεπαν μία δική σου εικόνα από τις στιγμές των εορτών ή τη ζωή σου.

Κοινωνική ανισότητα υπάρχει παντού. Πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικώς κι όχι μερικώς. Δεν αρκεί να κοιτάμε μόνο πάνω αλλά και κάτω.

 

Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους!

 

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
MSc "Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας - 
Διαχείρισης και Οικονομικής Αποτίμησης"

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια