Πανελλαδικές εξετάσεις - Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

  
   Είναι κατά τη γνώμη μου από τα πιο σημαντικά θέματα του ελληνικού κράτους. Θέμα ταλαιπωρημένο, περασμένο από χίλια μύρια κύματα. Πραγματικά δεν ξέρω και δε μπορώ να φανταστώ με τι κριτήρια και γνώμονες στήθηκε αυτό το σύστημα και παραμένει τόσα χρόνια το ίδιο – με μικροαλλαγές μεν, ωστόσο όχι σημαντικές. Ποιους εξυπηρετεί, ποιους συμφέρει πραγματικά, προς ποιου το όφελος είναι. Δεν μπορώ να πειστώ πάντως πως λειτουργεί υπέρ των μαθητών και των οικογενειών τους.
   Δέσμες από τη μια, κατευθύνσεις από την άλλη, κλιμακωτά 14, 9 και τώρα 6 μαθήματα  εξεταζόμενα πανελλαδικώς για την αγαπημένη μου νεολαία. Ανήκω στην γενιά των 9.
   Ο μαθητής ξεκινάει από την ηλικία των 6-7 ετών στην Α’ δημοτικού και ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του στην ηλικία των 17-18 ετών στην Γ’ Λυκείου. Δε εξετάζω την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνει αν και θεωρώ πως γενικά είναι καλή. Εξετάζω το σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας. Προετοιμάζεται λοιπόν τόσα χρόνια, τόσοι αγώνες από τον ίδιο το μαθητή αλλά και από το οικογενειακό του περιβάλλον για να καταφέρει να εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας του. Άγχος, ξενύχτια, κούραση, ταλαιπωρία, πολλά χρήματα, πολλά χρόνια πολλές πληροφορίες πάνε να εξαργυρωθούν πού; Σε δύο εβδομάδες εξετάσεων; Μα μιλάμε σοβαρά; Μπροστά σε μια κόλλα χαρτί; Τον παράγοντα ατυχία τον εξετάζουμε; Τα προσόντα, η κλίση του κάθε ατόμου, το ταλέντο, το μεράκι, η αγάπη του καθενός μας, το πάθος του μπορούν να φανούν έτσι; Ο σοφός ελληνικός λαός λέει ‘’ότι κάνεις με αγάπη θα πετύχει’’, άσε που θα είσαι και ευτυχισμένος άνθρωπος. Γιατί να είναι τζόκερ το μέλλον των παιδιών μας; Γιατί να είναι ότι βγάλει η κληρωτίδα; Πόσα παιδιά έχουν χαντακωθεί έτσι, πραγματικά…και πόσα ακόμα…
   Πάντοτε μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα και να επιχειρηματολογώ. Ένας πολύ καλός μου φίλος έδινε πανελλήνιες εξετάσεις και έγραφε πάρα πολύ καλά. Δυο μέρες πριν εξεταστεί στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, μάθημα με τον πιο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας, σηκώνει 40 πυρετό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Τι προετοιμασία θα έκανε; Εύλογα θα ρωτήσει ο κακόπιστος ‘’Αυτές τις δυο μέρες περίμενε για να προετοιμαστεί για τα Αρχαία;’’ Θα απαντήσω πως ασφαλώς και όχι όμως εκτός ότι όλο τον υπόλοιπο καιρό προετοιμάζεται για μια ντουζίνα μαθήματα ακόμα, αυτές οι δύο – τρεις μέρες πριν την εξέταση είναι αυτές που θα του επαναφέρουν στην μνήμη όλα τα παλιά, θα τα φρεσκάρει που λέμε. Συνυπολογίζοντας την σωματική εξάντληση από την ασθένεια αλλά και την έντονη στρεσσογόνο περίοδο των εξετάσεων, ο φίλος μου πήγε, δεν έγραψε καθόλου καλά έχοντας και 38 πυρετό, με αποτέλεσμα να χάσει το στόχο του…Και εντάξει…αυτός σώνεται λόγω οικογενειακής επιχείρησης… Σπούδασε βέβαια κάτι άλλο…αλλοίμονο, σε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα κανείς δε χάνεται…
   Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γνωστό μου φιλαράκι, με απίστευτο μυαλό και κλίση στα μαθηματικά, είχε τη δύναμη μάλιστα να δώσει δύο χρονιές πανελλαδικές εξετάσεις, γράφει και τις δύο χρονιές γύρω στο 19-20 μαθηματικά και γενικής παιδεία και κατεύθυνσης αποτυγχάνοντας όμως στα θεωρητικά (ιστορία, έκθεση κτλ.). Ασφαλώς το παλικάρι ήθελε να γίνει μαθηματικός και ασφαλώς δεν τα κατάφερε. Πέρασε σε μια σχολή διατροφολογίας, κάτι τέτοιο…Ποιος μου λέει εμένα ότι η Ελλάδα δεν έχασε ένα λαμπρό επιστήμονα; Δε θα το μάθουμε ποτέ γιατί δε του δώσαμε την ευκαιρία και γιατί δεν είχαμε την ικανότητα να του αξιοποιήσουμε την κλίση του και το ομολογουμένως μεγάλο του ταλέντο.
   Σκέψη μου και άποψή μου είναι πως όλοι μας θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να λαμβάνουμε γενικές γνώσεις υψηλού επιπέδου όπως και τώρα. Με την ολοκλήρωση του λυκείου να μπορεί ο καθένας να απευθύνεται στη σχολή που θέλει να ακολουθήσει. Η σχολή ας κρίνει αξιοκρατικά είτε με εξετάσεις προσόντων και δεξιοτήτων επί του επαγγέλματος είτε μέσω δοκιμαστικής περιόδου τον ενδιαφερόμενο για το αν πρέπει και έχει τα προσόντα και τις ικανότητες για να συνεχίσει τη φοίτησή του σε αυτή. Ουτοπικό;


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια