Γεροντική άνοια


Ο παρακάτω διάλογος είναι σύνηθες ανάμεσα στην συγκεκριμένη γιαγιά και τον εγγονό της:

γ: «Έφαγες»;
ε: «Βρε γιαγιά πριν λίγο δε φάγαμε όλοι μαζί»;
(μετά από 2’)
γ: «Άντε πότε θα φας; Να σου βάλω»;
ε: «Βρε γιαγιά πριν λίγο δε φάγαμε όλοι μαζί»;.
(μετά από 2’)
γ: «Έφαγες»;
ε: «Βρε γιαγιά πριν λίγο δε φάγαμε όλοι μαζί»;.
(μετά από 2’)
γ: «Ήρθες τώρα από τη δουλεία, στάσου να σου βάλω να φας»;
ε: «Αχ βρε γιαγιά…»

   Η γεροντική άνοια πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική νόσο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Συνιστά μια χρόνια επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών και των γνωστικών ικανοτήτων τόσο σοβαρής ώστε να εμποδίζει την ικανότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Αποτελείται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με βασικότερα εκείνα που υποδουλώνουν έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων όπως η απώλεια μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα.
   Πριν περίπου τριάντα χρόνια η γεροντική άνοια χαρακτηριζόταν ως ‘’η επιδημία που πλησιάζει’’. Εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί από τα βασικά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας.
   Σύμφωνα με μια Καναδική μελέτη για την υγεία και την γήρανση η γεροντική άνοια (συμπεριλαμβανομένου της νόσου Alzheimer) αυξάνεται εκθετικά μετά την ηλικία των 65 (Όσον αφορά την νόσο Alzheimer βιβλιογραφικά αναφέρεται η εκδήλωσή της στην ηλικία γύρω στα 50 και άνω – όσο πιο νωρίς εκδηλωθεί τόσο πιο ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του ασθενούς). Αυτό συμβαίνει γιατί ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται και έτσι αυξάνεται και η συχνότητα εκδήλωσης της άνοιας. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει φανεί ακόμα αν οι άνδρες ή οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα άνοια, ωστόσο το ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο αυξάνει τον αριθμό τους ως περιστατικά.
   Ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν πως περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι έρχονται αντιμέτωποι με την άνοια σήμερα. Φαίνεται πως για την εμφάνισή της ευθύνεται (πέραν της ηλικίας) η κληρονομικότητα, η εκπαίδευση – παιδεία, το κάπνισμα, εγκεφαλικές κακώσεις.
   Όπως λένε και οι γιατροί, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου, η πρόληψη είναι πολύ σπουδαία. Ασκήσεις μυαλού όπως διάβασμα, λύση σταυρόλεξων κτλ αλλά και καλή διατροφή και άθληση φαίνεται πως λειτουργούν ευεργετικά.


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια