Αισιοδοξείτε γιατί χανόμαστε

  
  Τις δύσκολες αυτές εποχές που βιώνει η ελληνική κοινωνία, είναι σχεδόν αναπόφευκτος ο επηρεασμός της ανθρώπινης ψυχολογίας. Το στρες, η θλίψη, ο φόβος, η νευρικότητα είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που έχουν την τιμητική τους τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια στους περισσότερος συμπολίτες μας. Συναισθήματα που φαίνεται πως θα μας συντροφεύουν για χρόνια ακόμα λόγω της κρίσης και των δυσκολιών που περνάει η χώμα μας.
   Τα στοιχεία της παρακάτω έρευνας που παραθέτω, έρχεται να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μορφή που έχει πάρει η ζωή των περισσοτέρων μας.
   Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονική μελέτη βρετανών επιστημών οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη ζωή με θετική σκέψη ζουν περισσότερο. Για την έρευνα παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια σχεδόν 4.000 εθελοντές ηλικίας από 52 ως 79 ετών.
   Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από πανεπιστήμιο του Λονδίνου, οι οποίοι ζήτησαν από τους εθελοντές τους να βαθμολογήσουν τέσσερις φορές τα αισθήματα ευτυχίας ή άγχους που ένιωθαν. Επί πέντε χρόνια, στη συνέχεια, κατέγραφαν τους θανάτους μεταξύ των εθελοντών τους.
   Αφού έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία, το φύλο, τις καταθλιπτικόμορφες συμπεριφορές και την κατάθλιψη, διάφορα νοσήματα και συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο χαρούμενος κι ευτυχισμένος είχε δηλώσει ένας εθελοντής, τόσο λιγότερο κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.
   Από την άλλη πλευρά, το άγχος, η κατάθλιψη και η απαισιοδοξία σχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
   Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων λοιπόν δε θα πρέπει σίγουρα να αναμένουμε αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας για τους Έλληνες…


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas



Σχόλια