Αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα   Σημαντική αυξητική τάση των αυτοκτονιών παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης.
   Πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης: «The Lancet», κατά την περίοδο 2007-2009 έδειξε ότι οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 17%. Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν αύξηση των αυτοκτονιών.
   Ειδικότερα, μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 καταγράφεται ποσοστό αύξησης που αγγίζει το 40%. Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα, ή μόνο, οικονομικά.
   Συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις. Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018, οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρσι τις 2.500.
   Πλέον όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στη γραμμή παρέμβασης άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια