Ακριβαίνει η ζωή ή η ζωή ακριβαίνει;

Ζωή μου ακριβή, λέγαμε κάποτε, κάποιοι συνεχίζουν να το λένε, μα φαίνεται πως ζούμε την μετατροπή της ζωή μας από ακριβή, λόγω της αξίας της, σε ζωή ακριβή λόγω της αξίας των αγαθών που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και να την απολαύσουμε. Όλα όσα συμβαίνουν, μία νέα οικονομική κρίση μέσα στην οικονομική κρίση, μία νέα επιδρομή στο πορτοφόλι, στο καλάθι, στην αγοραστική μας δύναμη συνδράμουν στο να Ανησυχώ, να προβληματίζομαι και να αμπελοφιλοσοφώ.

Το δολάριο ανεβαίνει, το δολάριο κατεβαίνει,

η ζωή μας ακριβαίνει, δε βαριέσαι Πολυξένη…

Όλοι μας έχουμε γευτεί λίγο ή πολύ τις χαρές της ζωής. Όλοι μας έχουμε πιει από αυτό το νέκταρ των Θεών. Είδαμε το γαλάζιο του ουρανού, αναπνεύσαμε το καθαρό οξυγόνο, νιώσαμε το χάδι της αγάπης, τη δροσιά της θάλασσας, τη σύνδεση με τον ζωοποιό ήλιο και τις ακτίνες του, γευτήκαμε το φαγητό και το ποτό, ταξιδέψαμε, γελάσαμε.

Η αξία μίας απλής αλλά συνάμα παραμυθένιας ζωής, χωρίς υπερβολές και χρυσάφια φαντάζει πως υπεροκοστολογήθηκε, πως υπερφορολογήθηκε από αυτούς που αποφασίζουν για τις ζωές μας. Αυτούς που αποφασίζουν για το ποιος θα ζήσει, πού θα ζήσει, πώς θα ζήσει. Έτσι ο απλός λαός καλείται και πάλι να βιώσει καταστάσεις κρίσης.

Οι μισθοί μένουν σταθεροί εδώ και χρόνια (είναι προσβλητικό να αναφέρω τις “αυξήσεις” που έχουν γίνει τελευταία, σε σχέση με τις μειώσεις που έχουν γίνει). Τα είδη πρώτης ανάγκης, η βενζίνη; Τα ενοίκια; Η θέρμανση; Το ψωμί; Ψωμάκι μου, ακόμα θυμάμαι τη μητέρα μου να μου δίνει 100 δραχμές (0,30 ευρώ) και να τρέχω στο φούρνο, μετά το σχολείο, να πάρω ψωμί για το σπίτι. Σήμερα το ψωμί πλησιάζει το 1 ευρώ (340 δραχμές).

Τα έσοδα παραμένουν τα ίδια, μα η αγοραστική μας δύναμη φθίνει. Ακρίβυνε το φαγητό, ακρίβυνε η διασκέδαση, η μετακίνηση, οι υπηρεσίες, η ενέργεια. Κάνουν τη ζωή μας να χάνει την αξία της ακριβαίνοντας όσα χρειάζονται για να ζούμε, να ζούμε! Όσα χρειάζονται για να απολαύσουμε και να χαρούμε αυτό το μικρό, υπέροχο ταξίδι, αυτό το δώρο που λέγεται ζωή. Γίνεται η ζωή ένα «σπορ για πλούσιους», λίγους, και προνομιούχους. Γίνεται η ζωή μας ακριβή, πολύ ακριβή!

  

Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός
Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Εργασίας

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook: Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

 

Σχόλια