Νήσος Χίος



   Φτάνοντας προς το κλείσιμο και της φετινής περιόδου, πλησιάζοντας το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της πρώτης μου χρονιάς στην συγγραφή της πρώτης μου στήλης (ουσιαστικά μισός χρόνος αφού η στήλη ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2011) θεώρησα καλό να αφήσω στην άκρη για λίγο τα κοινωνικά θέματα και τις κοινωνικές δυσκολίες που με/ μας απασχόλησαν και να γράψω κάτι καλοκαιρινό. Κάτι πιο ανάλαφρο, κάτι για τις διακοπές που έρχονται, που για όσους καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τη φετινή δύσκολη χρονιά, ίσως φανεί χρήσιμο.
   Σκέφτηκα να παρουσιάσω και να προτείνω για καλοκαιρινό προορισμό του νησί της Χίου από το οποίο κατάγομαι κατά το ήμισυ και συνηθίζω να παραθερίζω αρκετές χρονιές.
   Είναι ένας προορισμός για οικογένειες ή για όμορφες παρέες που δε ζητάνε την τόσο έντονη ζωή ή τις ατελείωτες κραιπάλες. Όχι ότι δε μπορείς να τις βρεις αλλά δεν είναι το σήμα κατατεθέν της Χίου καθώς έχει τόσα όμορφα μέρη – φυσική ομορφιά, αξιοθέατα, φαγητό, παραλίες και άλλα που πραγματικά μια ζωή ίσως δε σου φτάνει για να πεις «την είδα όλη – δεν έχω να δω κάτι άλλο».
   Από που να αρχίσω πραγματικά…Από το «αγιασμένο δάκρυ», το θαύμα αυτό του κόσμου, το παγκόσμιο μονοπώλιο για το νησί και την Ελλάδα, την ξακουστή μαστίχα που υπάρχει μόνο στη νότια Χίο. Ένα θαύμα η ύπαρξή της και η διαδικασία παραγωγής της. Να συνεχίσω με τον μυρωδάτο Κάμπο της και τα υπέροχα εσπεριδοειδή της. Το εξαιρετικό ελαιόλαδό της, τα ψάρια της και γενικότερα το φαγητό. Ξακουστοί έμποροι οι Χιώτες, μια βόλτα στην κεντρική αγορά θα σας πείσει (Απλοταριά)…
   Όλα τα χωριά της και μια μικρή ή μεγάλη ιστορία, μιας που είναι ένα πάρα πολύ ιστορικό νησί με απέραντη προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό και τις τέχνες. Σίγουρα πάντως, εκεί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ο τουρίστας είναι τα χωριά των Μεστών (καστροχώρι), το ζωγραφιστό Πυργί, την Αγία Μαρκέλλα, τον Ανάβατο, τα Αρμόλια με τα ξακουστά πήλινα…Νομίζω μη αναφέροντας πολλά χωριά τα αδικώ…
   Καθαρές παραλίες για όλα τα γούστα όπως η οργανωμένη και αγαπημένη της νεολαίας και όχι μόνο Κώμη, ο Εμπορειός (μαύρα βόλια)  - (μοναδική στο είδος της), τα γραφικά Βρουλίδια, η Αγία Φωτιά, η Αγία Μαρκέλα, ο Ναγός και πάρα πολλές άλλες.
   Τέλος δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε τις θρησκευτικές εορτές που πραγματοποιούνται σε ναούς – ξωκλήσια (συνδυάζοντας μαζί την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, τις ομορφιές της φύσης και τα γλυκίσματα που δίνονται) καθώς και τα πανηγύρια (γλέντι μέχρι πρωίας με άφθονη μουσική, φαγητό και ποτό) που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται σε διάφορα χωριά κατά μήκος του νησιού.
   Σίγουρα ένα μικρό άρθρο δε φτάνει για να περιγράψω τις ομορφιές αυτού του τόπου. Σας το προτείνω ωστόσο ανεπιφύλακτα και από Σεπτέμβρη περιμένω με e-mail τις εντυπώσεις σας!!!

Καλό Καλοκαίρι
Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια