Παθητικό κάπνισμα

  
  Όπως θα έλεγε και κάποια ψυχή «Είμαι παθών». Το έχω βιώσει όσο δεν πάει αυτό το παθητικό κάπνισμα, θύμα της ανύπαρκτης παιδείας και αντικαπνιστικής πολιτικής και προστασίας του αντικαπνιστή.
   Το παθητικό κάπνισμα όπως σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε είναι ουσιαστικά η εισπνοή του καπνού από το τσιγάρο που καπνίζει άλλος. Κάποιοι πιστεύουν πως ο καπνός του τσιγάρου εκείνου που βρίσκεται δίπλα μας απλά ενοχλεί, μας προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στα μάτια κτλ. Η αλήθεια είναι όμως πως αυτός ο καπνός που εισπνέουμε σε όλους τους χώρους που βρίσκονται άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να προκαλέσει σημαντικές και μόνιμες βλάβες.
   Έρευνες έχουν δείξει πως ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να παραμείνει στο χώρο για δυόμιση ώρες ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Προς όλους τους φίλους μου που χειμώνα - καλοκαίρι αν ήθελαν να καπνίσουν τους άνοιγα τα παράθυρα και τις πόρτες: Τσάμπα το κρύο που τρώγατε γιατί πάλι κακό μου κάνατε!
   Το κάπνισμα σε ένα εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση από μία πολυσύχναστη λεωφόρο. Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο ανεβάζει τα επίπεδα τοξικότητας του καπνού κατά είκοσι επτά φορές κάνοντας τη διαδρομή βασανιστήριο εν καιρό πολέμου. Είχα μάθει πως πλέον θα μπορεί να πάρει κλήση από την τροχαία αν κάποιος οδηγός καπνίζει ενώ έχει παιδί μέσα στο αυτοκίνητο. Είμαι περίεργος να μάθω αν υπάρχει ένας συμπολίτης μας που να έχει δεχθεί κλήση για αυτό το λόγο…
   Το 90% των γονέων καπνίζει μπροστά στα παιδιά του κάνοντας διπλό κακό σε αυτά. Από τη μία το παθητικό κάπνισμα και από την άλλη το πρότυπο του καπνιστή. Σε έρευνα που έγινε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε πως πάνω από εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν ‘’χρηστεί’’ παθητικοί καπνιστές από πολύ μικρή ηλικία από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Στη χώρα μας καπνίζουν τέσσερις στους δέκα ενήλικες.
   Στο τσιγάρο υπάρχουν εξήντα εννιά βλαβερές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και άλλες ασθένειες - προβλήματα στον άνθρωπο. Κλείνοντας θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα προς τους καπνιστές. «Στο σούπερ μάρκετ θα αγοράζατε πχ. ένα κοτόπουλο που η συσκευασία του θα ανέγραφε πάνω ‘’Προσοχή! Αν καταναλώνετε αυτό το κοτόπουλο θα σας προκαλέσει καρκίνο, θα σκοτώσει τους γύρω σας, θα κάνει κακό στα παιδιά σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κτλ, κτλ, κτλ’’»…Ε;   


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas

Σχόλια