Facebook


   Εισέβαλε στη ζωή μας πολύ απότομα. Σαν μια νέα μόδα, μια νέα αμερικανιά… Το γνωστό σχεδόν σε όλους πλέον facebook έχει γίνει μια από της πρώτες ιστοσελίδες σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως ενώ σύμφωνα με κάποια άρθρα που διάβαζα στο διαδίκτυο οι ενεργοί χρήστες του είναι περίπου πεντακόσια εκατομμύρια. Αν σκεφτούμε πως ο πλανήτης μας κατοικείται από περίπου επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους τότε μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως περίπου ένας στους δεκατέσσερις ανθρώπους στη γη χρησιμοποιεί αυτή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπως λέγεται. Πραγματικά εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο. Ένα πραγματικό φαινόμενο.
   Τι είναι όμως το facebook; Με τα δικά μου μάτια, είναι μια ιστοσελίδα την οποία κατά αρχήν μπορείς να την χρησιμοποιείς δωρεάν δημιουργώντας απλά ένα e-mail. Μετά την εγγραφή σου δημιουργείται ένα προφίλ – το δικό σου προφίλ το οποίο μπορείς να το μοιραστείς με άτομα που επιλέγεις – ‘’βρίσκεις’’ – αποστέλλοντας ή δεχόμενος αιτήματα φιλία τους (συνήθως γνωστοί μας – ας μην επεκταθούμε, είναι ένα θέμα που λογικά θα ασχοληθώ μελλοντικά). Στο προσωπικό σου προφίλ μπορείς να ‘’ανεβάσεις’’ – δημοσιεύσεις φωτογραφίες, σκέψεις σου, τραγούδια, ηλεκτρονικά άρθρα, βίντεος, στα οποία έχουν πρόσβαση οι ‘’φίλοι’’ που έχεις σε αυτό. Κάλλιστα μπορούν να προσθέσουν κάποιο σχόλιο για παράδειγμα σε μια κοινή σας φωτογραφία κτλ. Ακόμα μπορείς να παίξεις ηλεκτρονικά παιχνίδια, να μιλήσεις μέσω chat (γραπτά άμεσα μηνύματα) με τους ‘’φίλους’’ σου κ.α.
   Δημιουργήθηκε (04/02/2004) από τον τότε Αμερικανό φοιτητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Ζάκερμπεργκ ο οποίος αρχικά κατασκεύασε αυτήν την ιστοσελίδα για τους συμφοιτητές του – για να υπάρχει μιας μορφής επικοινωνία μεταξύ τους. Σταδιακά επεκτάθηκε για να πάρει σήμερα παγκόσμιες διαστάσεις και να τον κάνει έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους επί γης.
   Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το facebook αν διαβάσει τα παραπάνω εύλογα πιθανών θα του δημιουργηθεί η απορία «Σιγά τα σπουδαία πράγματα που κάνει το facebook, δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η ανάπτυξή του και η  προσήλωση των εκατομμυρίων φίλων του σε αυτό».
   Αυτό πραγματικά είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που ήδη απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον επιστήμονες όπως κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους για την εκπόνηση ερευνών και εργασιών. Προς τι αυτή η εξάπλωση; Πως μεταλλάσσονται έτσι οι ανθρώπινες κοινωνίες και οι διαπροσωπικές σχέσεις; Επισκεπτόμενος ένα γυμνάσιο, στο διάλλειμα άκουσα ένα διάλογο μεταξύ δύο αγοριών που με προβλημάτισε αρκετά. Τον μοιράζομαι μαζί σας: Ερώτηση αγοριού Α «Να περάσω το απόγευμα να κάτσουμε στην αυλή σου να τα πούμε;» Απάντηση αγοριού Β «Μπααα βαριέμαι, μπες κατά τις 21:00 στο facebook να τα πούμε».
   Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Οτιδήποτε, αν είναι σε σωστά χέρια μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά, αν είναι σε λάθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάθος. Είναι πάρα πολύ ωραίο πιστεύω το να μπορείς να κρατάς επαφές με άτομα που έχεις γνωρίσει, άτομα που έχεις να δεις εκ των συνθηκών χρόνια, ανθρώπους που σας χωρίζουν μίλια και ώρες απόσταση. Είναι ωραίο να μπορείς να μοιραστείς μια φωτογραφία, ένα τραγούδι, ένα προβληματισμό σου με άτομα δικά σου την στιγμή εκείνη, τη στιγμή που θες, τη στιγμή που έχεις ανάγκη, άτομα που μπορεί να είναι αδέρφια, συγγενείς, συμμαθητές, συμφοιτητές, συνάδελφοι, φίλοι, γείτονες κ.α. Άτομα από όλη σου τη ζωή. Αυτή είναι η (με κάθε επιφύλαξη) ‘’μαγεία’’ του facebook κατά την ταπεινή μου άποψη. Από την άλλη πλευρά η κοινωνική αποξένωση, η παρακολούθηση των τεκταινομένων των ‘’φίλων’’ μας που μπορεί να αγγίζει τα όρια της ‘’ηλεκτρονική κατασκοπία’’-, μορφές ‘’ηλεκτρονικής βίας’’ ακόμα και παρενόχλησης, μορφές γκετοποίηση, υποκλοπή προσωπικών στοιχείων κ.α είναι συμπεριφορές που μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος και να ευδοκιμήσουν στους χώρους του facebook ή σε παρόμοιες ιστοσελίδες.
   Δίκοπο μαχαίρι λοιπόν. Ας εφιστήσουμε την προσοχή στους γονείς όχι μόνο όσον αφορά τη χρήση του facebook αλλά και γενικότερα του διαδικτύου καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα και οι αρνητικές συνέπειες του ως αποτέλεσμα κακής χρήσης του. Αναπτύξτε την κρίση των παιδιών! Για ανησυχητικές συμπεριφορές όπως τεράστια προσκόλληση, έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, απόσυρση, επίσκεψη σε ‘’περίεργες ιστοσελίδες’’ κτλ συζητήστε το με το παιδί ή απευθυνθείτε σε ειδικό. 


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια