Αναπηρία και Μ.Μ.Ε


   Την 2η Δεκέμβρη 2010 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας (3 Δεκέμβρη) πραγματοποιήθηκε στον πολύχώρο ‘’Απόλλων’’ στα Καμίνια η 1η Ημερίδα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία από το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑμεΑ. Είχα την τιμή και την χαρά εκτός του να είμαι εκ των οργανωτών της (εμπειρία πολύ σημαντική), να είμαι και ομιλητής. Μίλησα λοιπόν για τον κοινωνικό στιγματισμό, την αναπηρία της κοινωνίας όπως πολύ ορθά έχει χαρακτηριστεί. Σε ένα σημείο της ομιλίας μου αναφέρθηκα στο ρόλο που έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Θεωρώ πως είναι ένα θέμα αρκετά σημαντικό και για αυτό, μιας που μου δίνεται η ευκαιρία μέσω της στήλης μου σε αυτήν την εφημερίδα, θα ήθελα να αναπτυχθεί περισσότερο φτάνοντας σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας.
   Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα, το περιοδικό, το internet αποτελούν μέσα που σχεδόν όλες οι κοινωνικές ομάδες πλέον έρχονται σε επαφή ίσως και επί καθημερινής βάσης. Οι πληροφορίες τους διαμορφώνουν αντιλήψεις, τάσεις, στάσεις, και απόψεις στο κοινό. Καθίσταται έτσι σαφές πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι όλοι αυτοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν και να πληροφορήσουν για θέματα τόσο λεπτά και ευαίσθητα όπως τα περί αναπηρίας (αναφέρομαι σε όλα τα είδη αναπηρίας).
   Διίστανται οι απόψεις στην παγκόσμια βιβλιογραφία για το αν θα πρέπει να προβάλλεται η αναπηρία στα Μ.Μ.Ε. Το νόμισμα πάντοτε έχει δύο όψεις. Από την μία υπάρχει η άποψη που λέει πως οι επαγγελματίες υγεία που εξειδικεύονται και ασχολούνται με θέματα αναπηρίας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την δύναμη των μέσων συμμετέχοντας σε εκπομπές, κάνοντας συνεντεύξεις κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θα προβληθούν με ορθό τρόπο τα θέματα που υφίστανται, θα περαστούν στον κόσμο τα σωστά μηνύματα και θα βελτιωθεί η κατά γενική ομολογία παραποιημένη εικόνα που έχει για αυτήν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας. Η άλλη πλευρά λέει πως συζητήσεις περί αναπηρίας δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρο στα Μ.Μ.Ε  αν ομιλητές και παρουσιαστές είναι άτομα (που σχεδόν πάντα αυτό συμβαίνει – τουλάχιστον στη χώρα μας) που ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν και σκοπός τους είναι τα προσωπικά οφέλη και τα έσοδα.
   Αποτέλεσμα των αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων που υπάρχουν είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός των αναπήρων. Τα Μ.Μ.Ε είναι σαν ένα όπλο που είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό, βοηθώντας στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, βελτιώνοντας τη στάση απέναντι στην αναπηρία είτε σαν ένα όπλο που μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο άτομο, την οικογένειά του και την κοινωνία.


Δεπάστας Χαράλαμπος

Κοινωνικός Λειτουργός

Επικοινωνία: anisihesmeres@gmail.com
Blog: 
http://depastascharalampos.blogspot.gr/
Like us on Facebook:
Ανήσυχες Μέρες (Page)
Follow us on Twitter: Depastas Charalampos
@Ch_Depastas


Σχόλια